0

С олено ще ни излезе да поддържаме колата в студа тази зима. Течността за чистачки удари 50 лв., показа проучване на „Телеграф“. Най-скъпите марки в момента вървят между 38-50 лв. за 5 литра. Най-евтините са поскъпнали със 7 лв. за година. От 13 лв. през ноември 2021 г. стойността е скочила до 20-21 лв. за 5 литра.

Промоции

В някои магазини тубата от 5 литра, която е и най-предпочитана разфасовка, може да се купи на промоция и за 12-16 лв., но количествата се разграбват буквално за няколко часа, разказаха от верига в София. И допълниха, че скоро не са имали такъв наплив за стока, обявена на акция. „Отстъпките тази година са реалните цени от миналата. Шофьорите, които карат активно, не могат без течност за чистачки и им излиза скъпо“, коментираха още търговци.

Скъпо

Най-скъпи са тези продукти в бензиностанциите, където увеличението е близо 50 на сто. „Когато си на път и ти свърши течността за чистачките, нямаш друг избор, освен да си я купиш от най-близката бензиностанция, каквато и да е цената“, обясниха търговци. В момента сред най-търсените продукти са и препаратите срещу изпотяване на стъкло. Цените им тръгват от 8 лв. за литър за най-масовите марки. За 500 мл от по-класен бранд трябва да платите 12 лв. Рекордьор по висока цена е специален антидъжд продукт, който играе ролята на чистачка. Той създава тънък хидрофобен слой върху стъклата и огледалата и позволява на водните капки бързо да се стекат, а не да се разпръскват. Експерти обясниха, че най-ефективен е при скорост около 50 км в час и не може да замени механичното почистване при порой. За него трябва да се бръкнете с 33 лв.

Размразител

Сред купуваните продукти в момента са и размразителите за прозорци. За 8 лв. може да се намери разфасовка от 500 мл. На пазара има много видове размразители, които вървят между 7-9 лв. и са ефективни до минус 37 градуса, казаха още търговци.