0

Г лад за къщи има сред купувачите на имоти в София, показа проучване на „Телеграф“. Много хора търсят готов дом за нанасяне на два етажа с малка външна площ и собствен гараж. Подобни имоти има в софийските села, но не и във вътрешността на града, разказаха брокери. 

Дефицит

Дефицит са къщите за продажба в големите квартали. Има и оферти за подобни имоти в центъра, но те са или в категорията луксозни с цени над 400 000 евро, или са много стари и за основен ремонт. Предлагат се къщи и в някои квартали като Орландовци, „Модерно предградие“, Требич. По думите на брокери много от постройките са в райони с недобър имидж и заради това и продажбата им е по-трудна. Най-много са къщите за продажба в по-тузарските райони като Бояна и Панчарево, където цените тръгват от 500 000 евро и стигат почти до 2 млн. евро за най-луксозните. Пазар има също и в Банкя и съседните села, където в последните години има интерес и към купуването на парцели за строителството на къщи, допълниха брокери. В близките до София села Владая, Чепинци, Нови Искър може да купите имот за 120 000 евро. Край столичния квартал „Обеля“ се продава и цяло имение за половин милион евро. 

Тренд

В момента сред инвеститорите има нов тренд. Заради засиления интерес на купувачите към къщите в последните години много от строителите се насочиха към проекти за цели затворени комплекси от едноетажни и двуетажни фамилни постройки. Сред топдестинациите за затворени комплекси са райони около София като „Камбаните“, Бояна и др. Всеки комплекс разполага с по около 20 къщи, паркинги и градинки, като жилищата вече се продават на зелено и се предвижда да са готови до края на 2024 година. Нов дом на два етажа с гараж и няколко стаи излиза 290 000 евро. Имотът е от 141 квадрата, като достъпът до него е през бариера. На партерното ниво е разположен хол с кухненски бокс и трапезария, тоалетна и тераса, а на второто са три самостоятелна спални, две бани с тоалетни и мокро помещение.