0

и нистерството на вътрешните работи (МВР) са получили 20% увеличение на заплатите през миналата година, така че тази година няма да получат увеличение на заплатите. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет, на който съобщи, че кабинетът е одобрил проекта на Закон за държавен бюджет за 2023 година.

НЕДОВОЛСТВО! Полицаи и пожарникари излязоха на предупредителен протест

Той каза, че на правителственото заседание днес са обсъдили и е поставен въпросът за заплатите в МВР от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Василев подчерта, че бюджетната рамка остава непроменена.

„Изключително важно е, когато се провежда политика по доходите, тя да се провежда еднакво за абсолютно всички сектори“, заяви Василев и допълни, че е спазил политиката по доходите, заложена от служебния кабинет да се вдигнат с 10% заплатите на тези, които не са получили увеличение през миналата година.

„Дадохме като заявка, че 2024 г. ще бъде проведена политика по доходите във всички министерства, не само в МВР, като помолихме и министрите да прегледат много внимателно техните структури, дейностите, които извършват, така че да има максимална ефективност“, каза министърът и добави, че политика по доходите ще има през 2024 година.

Асен Василев припомни, че разходите на всички министерства при пенсиониране, съкращения и структурни реформи, могат да се поемат от централния бюджет, а не да стават за сметка на парите, които те имат за персонал в съответното министерство.

Василев обясни, че, ако някое министерство, независимо кое е то, успее да преструктурира, разходите няма да бъдат намалени, а ще могат да се използват за увеличение на заплатите в рамките на бюджета, който има в съответното министерство.

„Това е политика, която въведохме още миналата година, някои министерства се възползваха от нея, някои тази година ще се възползват, едно от тях е Министерството на финансите“, каза министърът.

На въпрос за приходите, ако АЕЦ „Белене“ бъде продадена, финансовият министър посочи, че това няма отношение към държавния бюджет.

„Това са активи на Националната електрическа компания и средствата ще влязат там, това няма отношение към държавния бюджет, дефицита и приходите“, коментира Асен Василев. 

Министърът на финансите отбеляза още, че промените в Кодекса за застраховането са същите, които са внесени от служебния кабинет. След обществено обсъждане, Кодексът отново ще бъде внесен в парламента, като преди това сме предвидили обсъждане с целия застрахователен сектор, както и с надзора на застрахователния сектор, който ще се осъществява от Комисията за финансов надзор и Бюро „Зелена карта“, обясни Асен Василев.

„Тези промени са приети, самият законопроект ще бъде внесен в парламента след допълнително обсъждане със застрахователите“, подчерта министърът на финансите и посочи, че промените са ключови за приемане на България в еврозоната и те не включват текстове, които самите застрахователи не са подписали, ставайки членове на Бюрото „Зелена карта“.

„Имахме разговори с ГЕРБ и колегите от Комисията по бюджет и финанси вчера, където беше представен в детайли проектозаконът за бюджета. Като цяло колегите казаха, че имат забележки, но ще подкрепят законопроекта“, каза още министърът на финансите Асен Василев.