0

Б лагоевград стигна София – тази година цените на сергиите за продажба на мартеници са изравнени. За два квадрата площ в Югозапада ще се плащат 7,20 лева наем на ден. В София най-скъпо е в централните райони „Триадица“ и „Средец“, където се плаща 4,50, но за един квадрат. Обикновено търговците наемат два и повече, научи „Телеграф“.

16 лв. наем на ден ще се плаща за сергия за продажба на мартеници, разположена в центъра на Перник. От общината обявиха цените и реда за подаване на заявления за традиционния базар, който ще се проведе от 20 февруари до 1 март.

Определените петна са с размер от по 2 кв. м, а цените са 8 лв./кв. м на ден в центъра и по 3 лв. за кварталите „Тева“ и „Димова махала“. Единствено тези в района на Съдебната палата са с размер от 1 кв. м, установи репортерската ни проверка.

Община Благоевград приема заявления за открита площ за обособяване на обекти, на които ще се продават мартеници, цветя, както и сувенири за Свети Валентин, съобщи кореспондентът на „Телеграф“. Базарът се открива днес и ще продължи до 9.03.2023 г.

Образец

Заявлението по образец за ползване на открита площ трябва да бъде взето от деловодството на общината. Местата, определени за продажба на артикулите, се намират на ул. „Тодор Александров", пл. „България", ул. „Димитър Талев", пл. „Георги Измирлиев", жк „Еленово" и жк „Струмско". Таксата за едно място от 2,00 кв. м е 7,20 лева с ДДС на ден, като броят на местата по одобрена схема за продажба на мартеници и сувенири е 144.

В едноседмичен срок след подаване на заявлението търговецът трябва да заплати дължимата такса на касата на общината. В случай че срокът не се спази, заявените места се предоставят на други лица.

Осем лева за два квадрата се плащат и в Пловдив. Има и еднократна такса за стикер от пет лева, за да се вижда, че мястото е наето. Юридическите или физическите лица имат право да наемат само по един пункт. 

Столица

270 лева брои на районната администрация търговец, наел два квадрата площ за продажба на мартеници в столичните райони „Триадица“ и „Средец“ за 30 дни. По-евтино е да изложиш стоката в район „Подуяне“, където таксата на ден е 3,80 лв. а в районите „Младост“, „Люлин“, „Надежда“ е 3,20 лева.

Към момента от „Триадица“ са издадени 78 разрешителни, а най-желаните локации са пешеходната част на бул. „Витоша“, ул. „Нишава“, последната спирка на трамваите на бул. „България“, подлезът на бул. „България“ и „Гоце
Делчев“, установи „Телеграф“.

В район „Средец“ ще дадат разрешение за продажба на 200 места, като максимумът им е 240. Най-желаните локации са на „Славейков“ и пешеходната част на бул. „Витоша“.

Район „Подуяне“ е дал 102 разрешения за търговия с мартеници, като желаещите искат да продават на ул. „Тодорини кукли“ и „Макгахан“.

В район „Изгрев“ най-желаните места са пл. „Радой Ралин“ и цялото ларго, на метростанциите и срещу „Гражданска защита“ на ул. „Никола

Габровски“. Желаещите да продават мартеници в „Младост“ са 132. Сред предпочитаните места за търговия са автобусната спирка на „Окръжна болница“ в посока жилищния комплекс, метростанция „Младост 1“ и пазара, станция „Бизнес парк“, спирка „Бл. 43“, 25-о ДКЦ, ул. „Д-р Атанас Москов“, спирка „Център“ на бул. „Самоковско шосе“ и др. 

Все още няма издадени разрешения в район „Надежда“, като местата, предназначени за отдаване под наем, са 246. Предпочитаните локации са на бул. „Ломско шосе“ и в жк „Свобода“ - пътеката към ТЦ „Илиянци“. Район „Люлин“ предстои да издаде 145. Най-желаното място от търговците там е Кооперативният пазар (от двете страни на бул. „Захари Стоянов“).

На късмет

В Плевен разиграха търговците на мартеници в централната градска част чрез жребий. Кандидатите, подали заявления в Центъра за административно обслужване на граждани, тази година са 108, при сто посочени места в общинските схеми. По тази причина от общинската управа отпуснаха още осем допълнителни позиции.

Местата се отдават под наем за срок от 1 февруари до 3 март. Всяко едно от тях е с площ от два квадратни метра. Традиционно сергиите с червено-белите украшения са разположени пред зелените площи от Големия фонтан на площад "Възраждане" до паметника на Девета пехотна позиция, на площад "Свободата" и пред Къща-музей "Цар Освободител Александър Втори".

Общо 118 са подадените заявления за продажба на мартеници тази година в Плевен. Десет от местата са в кварталите на града. 

В Ямбол: 201 лева в първа зона, 168 – във втора

От 16 февруари започва базарът на мартеници в Ямбол. Сергии ще се разполагат на ул. „Г. С. Раковски“, площад „Освобождение“ в центъра, както и на пл. „Боровец” и в кварталите „Диана“, „Георги Бенковски“ и „Златен рог“. Търговците на мартеници подаваха заявки до вчера. 

Желаещите да участват в базара имат възможността да подадат заявление за издаване на разрешение за разполагане на преместваемо съоръжение по образец в Центъра за административно обслужване в сградата на община Ямбол.

201,60 лв. с ДДС е таксата за първа зона, установи проверката на „Телеграф“. 168 лв. е за втора зона, а за издаване на разрешение по чл. 56 от ЗУТ се плащат десет лева.

Таксата за участие се заплаща при подаването на документите, а разрешенията ще се получават отново в Центъра за административно обслужване на 10 февруари 2023 г.

В базара могат да участват еднолични търговци, физически и юридически лица. Търговската дейност по време на базара ще се осъществява върху места с площ 4 квадратни метра. Шатри ще бъдат използвани единствено при неблагоприятни атмосферни условия. 

В Сливен: 4 лева на квадратен метър дневно

Традиционният базар за продажба на мартеници в Сливен посреща клиенти от 13 февруари. Ще работи до 1 март включително. Местата за търговия ще са разположени на бул. „Цар Освободител“, общинския пазар, микропазарите в кварталите „Българка“, „Сини камъни“, „Дружба“, „Даме Груев“, както и в района около магазин „Мерканто“ в квартал „Клуцохор“.

Таксата за търговия с мартеници на открито е от 4 лева на квадратен метър дневно в централната част и от 3,50 лева – за кварталите на града, съгласно Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги и предоставяне на права в община Сливен.

Заплаща се предварително. Няма да се допуска ползването на повече от две места от един търговец, като между всяко място трябва да има минимално разстояние от 2 метра. Правилата за дейността на базара бяха определени със заповед на кмета Стефан Радев.

* Темата подготвиха: Кристи Петрова, Владимир Христовски, Владимир Симеонов, Пламен Енчев