1

Б ългария да задейства защитната клауза за внос на яйца от Украйна, защото страната е превишила квотата си. Това каза пред „Телеграф“ Петя Петкова, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. Според Петкова от Министерството на земеделието не отчитат всички количества като украински, защото много от яйцата влизат от други страни на ЕС. Припомняме, че Европейската комисия прие защитни клаузи за импорт на яйца, птиче месо и захар от Украйна. Това означава, че ако количествата преминат определени стойности (в случая количествата от 2022 г.), вносът трябва да спре.

ТЪНКАНА: На пазара в Пирот - яйцата на половин цена

Тя уточни, че украинските яйца са с печат УА, а българските с БГ. На всяко яйце задължително трябва да има такъв, подчерта браншовикът, защото гарантира проследимост. Проверка на „Телеграф“ показа, че в някои квартални магазини в страната се продават яйца без печат. Цените варират от 30 ст. бройката до 59 ст. независимо от произхода. Петя Петкова изтъкна, че родните яйца са по-пресни от останалите, защото са доставени директно от фермата. Нашите производители имат количествата, които могат да задоволят пазара, увери тя.

ПРОВЕРКА НА "ТЕЛЕГРАФ": Трапезата за софиянци най-солена!

Ваксина

Петя Петкова алармира, че щамът на птичия грип, който върлува в момента, е зооноза и може да е заразен за животни и хора. Вече има заразени крави, но не в България, допълни тя. Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) предупреди също за опасност от появата на пандемия от птичия грип, ако вирусът се прехвърли към хората и започне да се предава между тях. Петкова коментира, че браншът на птицевъдите единодушно е настроен положително към ваксинация като във Франция. Там са третирани водоплаващите (патици), защото те могат да бъдат преносители, но не са така потърпевши като бройлерите. Само за миналата седмица са унищожени над 800 хил. кокошки в наши ферми, съобщи Петкова. 

КАКВО ЯДЕМ?! Стари яйца от чужбина се продават за наши!