0

С лед близо 21-часово заседание депутатите от 49-тото Народно събрание успяха да приемат окончателно законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. "Добро утро и честит бюджет", обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в 5:41 часа тази сутрин след приемането на последната разпоредба от законопроекта. 

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. "Благодаря на колегите от бюджетна комисия и на всички присъстващи в залата, на всички сътрудници и стенографи, които в продължение на над 20 часа успяха да издържат на този маратон", каза той, цитиран от БТА. След това закри заседанието и обяви, че депутатите днес ще започнат работа в 13 часа. 

Пред журналисти в ранни зори Василев коментира, че бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева.

Попитан дали може да има някаква промяна, предвид факта, че БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен при 1.8%, той отговори, че продължава да вярва, че икономиката ще расте по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че така или иначе данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да уберат разлика, обясни финансовият министър. 

По думите му в голямата си част фискалните мерки са запазени така, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на държавата започна с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше сериозни и продължителни дебати. 

Попитан дали може да има някаква промяна, предвид факта, че БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен при 1.8%, той отговори, че продължава да вярва, че икономиката ще расте по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че така или иначе данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да уберат разлика, обясни финансовият министър. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков публикува снимка от пленарната зала, като написа, че параметрите на бюджета дават път на страната към Еврозоната.

"Благодаря на целия отбор, с който бяхме заедно до 6 часа сутринта в парламента, рамо до рамо, за да приемем бюджет с 3% дефицит, адекватна социална програма и с мерки, изсветляващи икономиката. Това е бюджет, който дава път на България към Еврозоната!", написа Кирил Петков. 

Какво приеха? 

Депутатите пренасочиха част от капиталовите разходи към разходите за заплати. Увеличават се с 30 млн. лева парите за заплатите в Спешна помощ и РЗИ. 

Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн. лева са за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лева за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопасност на храните. 

Заложените пари за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС възлизат на 157.2 млн. лева.

5 млн. лева допълнително ще отидат за вероизповедания. Близо 11.5 млн. лева ще бъде заделено за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция "Охрана". 

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. Увеличение има и при военнослужещите, разходите им за заплати са увеличени с 75 млн. лева.

Депутатите са заложили също така да бъдат отделени 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лева. 

По време на приемането на държавния бюджет, всяка една от политическите партии представи своите искания за корекции в бюджета. 

Държавният бюджет е изработен при заложени макроикономически показатели - 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. Вчера обаче Българската народна банка намали прогнозата си за растеж на БВП на 1%. 

Малко след полунощ приеха и Министерският съвет да може да одобри допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. в размер на 7 830 000 лв. за увеличение на възнагражденията на персонала в Националния осигурителен институт, считано от 1 август 2023 г.

През държавния бюджет бяха променени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. Всички компании, които имат над 100 човека персонал, ще трябва да плащат заплатите им по банков път. 

В тази връзка финансовият министър Асен Василев увери, че за улеснение на хората ще бъдат поставени банкомати във всеки клон на Български пощи дори и в малките населени места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.