0

Р аботниците, внесени от далечна Азия за нуждите на туристическия бранш, бягат масово от България в посока към Западна Европа. 

Те напускат страната ни абсолютно нелегално като бежанци, въпреки че имат издадени 3-месечни шенгенски визи. За проблема алармираха хотелиери от Слънчев бряг, които твърдят, че не се касае за единични случаи, а за масово явление. 

Над 5 000 индийци и непалци избраха да работят в страната ни!

Сигнал

„До миналата година такъв проблем не съществуваше. Но от този сезон работниците, които сме наели по трудови договори от Индия, Пакистан, Бангладеш и Непал, започнаха да бягат. Зарязват тук багажите си и документите. Не вземат нито паспорти, нито визи - нищо, бягат с дрехите на гърба си. Дори заплатите не са си получили. Снощи от моите работници са избягали двама. Подадох тази сутрин сигнал в полицията, но нямам представа дали са обявени за издирване и какво се прави. Проблемът е сериозен“, заяви хотелиерът Веселин Налбантов, който е и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според него най-голям е броят на „изчезналите“, дошли от Бангладеш и Непал.

На работа у нас: Индийци готвят, тайландци масажират

Подозрения

„Със сигурност има канал или повече канали за трафик на тези хора от България към страните от Западна Европа. Те сами не са в състояние да организират и осъществят бягството си. Най-малкото нито знаят език, нито знаят накъде и с какво да тръгнат. Имаме организиран трафик на хора, които са дошли тук с легални временни визи уж да работят, а се получава така, че страната ни се превръща в гигантско депо за трафик на нелегални мигранти", заяви Налбантов. Според него данните сочели, че основно в бегълци се превръщат предимно млади мъже на възраст от 20 до 30 години. Очевидно тяхната цел е да се доберат до западния свят и повече никога да не се върнат - нито в България, нито в родината си, коментира хотелиерът.