1

З аплатите, пенсиите, обезщетенията и социалните помощи, които ще се изплащат в евро, след приемането ни в еврозоната ще се закръгляват нагоре. Това предвижда проект на закон за въвеждане на еврото, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Съгласно възприетия сценарий втората цифра след десетичната запетая следва да се закръглява нагоре, в случай че третата цифра след десетичната запетая е различна от нула.

ГОТВЕТЕ СЕ: Ето с колко ще надуе цените еврото!

Георги Ганев пред "Телеграф": И моят сценарий сочи - еврото от юли 2025-а!

НОВИТЕ ПАРИ: Вижте отговорите на най-задаваните въпроси за еврото!

На практика това би довело до цялостно увеличение на изплащаните възнаграждения, обезщетения, парични помощи и пенсии по част първа от Кодекса за социалното осигуряване и социалните помощи и обезщетенията. Така например при минимална заплата от 933 лв. в момента и курс на еврото спрямо лева според данни на БНБ 1,95583 лв. за евро, при който третата цифра сред десетичната запетая е 5, тогава минималното месечно възнаграждение трябва да е 476 евро при курс 1,96 лв.

Цени

Превалутирането на цените и другите стойности от левове в евро не може да води до поставяне на потребителите във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото биха били, ако еврото не е въведено като парична единица у нас, пише още в законопроекта. В него са посочени правилата за закръгляване. Например ако третата цифра след десетичната запетая е по-малка от 5, то втората не се променя. Ако обаче е равна или по-голяма от 5, втората се увеличава с една единица. Така при курс на еврото спрямо лева 1,955 лв. се закръглява на 1,96 лв. Ако обаче е 1,954 лв., то второто число след десетичната запетая се запазва.

Ще има период, в който цените ще се изписват и в левове, и в евро. Той започва един месец след датата на влизане в сила на решението за приемането на еврото и приключва 12 месеца след датата на въвеждане на еврото у нас.

Смяна

В проекта на закон е разписано, че Българската народна банка от деня на въвеждане на еврото обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс. Според проекта през първите 6 месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в кредитните институции (банките), както и в някои клонове на „Български пощи“.