1

О питът на последно присъединилите се към еврозоната държави показва, че непосредственият ефект от приемането на еврото върху ценовите равнища е в порядъка на до 0,3% и е еднократен за новите държави в еврозоната. Това става ясно от новия специален сайт за еврото, който Министерството на финансите пусна. Адресът е: еврото.бг или evroto.bg.

На сайта има специална рубрика, чиято цел е да разбие митове около единната европейска валута. Първият такъв мит е, че приемането на еврото вдига цените. На сайта е даден пример с последната страна, приета в еврозоната – Хърватия. „През ноември 2022 г., малко преди въвеждането на еврото, в Хърватия беше отбелязан инфлационен пик от 13%, след който инфлацията започна трайно да намалява. Тази тенденция не се промени с влизането на страната в еврозоната на 1 януари 2023 г.

Георги Ганев пред "Телеграф": И моят сценарий сочи - еврото от юли 2025-а!

НОВИТЕ ПАРИ: Вижте отговорите на най-задаваните въпроси за еврото!

Преминаването от куна към евро имаше слабо въздействие върху потребителските цени, като ефектът му се изчислява от Евростат съвместно с Хърватската централна банка в покачване до 0,2%. Ефектът от преминаването към еврото в общия размер на инфлацията в Словения е 0,3, в Словакия – 0,3, в Естония – 0,3, в Латвия – 0,2, а в Литва – 0,11 процентни пункта“, се посочва на сайта.

Рубрики

В специално създадената рубрика „За еврото“ гражданите и бизнесът ще намерят кратки и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Така например – как ще се обменят левовете срещу единната европейска валута, когато България стане член на еврозоната. Отговорът е, че БНБ ще обменя безплатно в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

През първите 6 месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети могат да се обменят безплатно и в банките. Това ще прави в същия период и „Български пощи“, но само в населени места, където няма офиси или клонове на кредитни институции. След изтичане на първите 6 месеца банките и пощите ще могат да си слагат вече такса за тази услуга. А след изтичане на година от приемането ни в еврозоната те ще могат да преустановят тази дейност.

Ограничения

При обмяна в БНБ няма да има ограничения за количеството пари. Такива обаче има за пощите. През първите 6 месеца „Български пощи“ ще обменят банкноти и монети от левове в евро в размер до 1000 лв. на ден за едно лице. За суми от 1000 лв. до 10 000 лв. на ден трябва да бъде подадена предварителна заявка от 3 работни дни само в предварително обявени пощенски клонове в страната.

Междувременно Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото в България. В него са разписани основните промени, свързани със смяната на валутата. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

В самия законопроект очаквано не е записана дата за прием на България в еврозоната. Тя, както и курсът на лева към еврото, ще бъдат определени от Съвета на Европейския съюз с единодушно решение на държавите членки, чиято парична единица е еврото, и страната ни. Ангажиментът на българските власти е страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс от 1,9558.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали това ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други. От датата на въвеждане на еврото се предвижда изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите да се извършва в евро.

Разписано е, че когато сменим валутата, ще има един месец, в който ще може да се плаща паралелно и в лева. След това досегашната ни валута ще стане неплатежоспособно средство. За да се предотврати спекулата, идеята е цените на стоките да се изписват в евро и лева в продължение 12 месеца. На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

Предвидено е новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Проектът на Закон за въвеждане на еврото в България е разработен от специално създадена с тази цел междуведомствена работна група към Министерството на финансите, в която участват Българската народна банка, всички министерства и заинтересовани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общност. Законопроектът е съгласуван с Европейската комисия, която даде своето положително становище по него, като предстои съгласуването му с Европейската централна банка.