0

Б ългарин отново ще бъде на руля на най-големия самолет в света „Еърбъс А380“. Това съобщи във фейсбук профила си самият Марио Бакалов, единственият български капитан сред екипажа на германската авиокомпания „Луфтханза“. 

Приземяване

Преди години Бакалов лично приземи „А380“ на летище София при първото и последно досега кацане на огромната машина на родна земя. Пандемията обаче удари здраво икономическата логика за използването на самолета и се стигна до неговото окончателно приземяване.

„Никой от нас, пилотите, не можеше да повярва. Мислехме, че ще почиваме месец или два и пандемията е само краткотраен феномен…“, казва Бакалов.

По-нататък той описва как след вземането на решението от страна на „Луфтханза“ да изпрати всички тежки машини за “дълготрайно съхранение” в пустинята, всички негови надежди са се изпарили. Тогава нашият пилот се преквалифицира като пилот на далеч по-обикновения „Еърбъс А320“.

Възкръсване

През 2021 г. заради бурния постпандемичен ръст в авио ндустрията редица авиокомпании започнаха отново експлоатация на „A380“. Тaкoва решение взе и „Луфтханза“.

„След 3 години почивка в пустинята първият „А380“ на „Луфтханза“ бе събуден от дългия си принудителен сън. Той кацна преди ден в Мюнхен, откъдето през юни ще започне първите си линейни полети до Бостън и Ню Йорк“, обяви Бакалов.

Според него още три такива самолета ще се върнат в движение. „С огромна радост наблюдавам отново любимия си самолет по летищата и се надявам скоро да му се радвам от капитанското място“, пише още българският капитан.