0

О чаква ли се скок в цените на горивата, това стана ясно от анализа на председателя на УС на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев за NOVA, в отговор на въпроса ще поскъпнат ли те на фона на предстоящата зима. По думите му, се очаква цената на горивата да се задържи около 3 лева.

"Цените на нефта сега са на същите нива, каквито бяха и през миналия септември", подчертава той.

"Миналият септември цените на нефта и на горивата бяха на същите нива, които са през този септември. Ако погледнем какви са били тогава цените на колонка - тогава бяха над 3 лева, с цялата условност, че няма да се ангажирам дали са били 3,20 или 3,15 лева. Може да предположим, че при същите условия днес цените биха могли да бъдат същите.

Цени са същите само заради това, че рафинерията в Бургас преработва руски нефт, който е една идея или значително по-евтин като суровина, и една идея по-евтин на българския пазар". Това заявява Терзиев в ефира на „Събуди се” 

По думите му каква ще бъде цената през следващите седмици и месеци - това е игра на нерви. "Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която произвежда новини, а тези новини се копират пряко върху цените на горивата.

Така че - надявам се това да са максималните цени, които виждаме в момента, но не мога да гарантирам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените около 3 лева ги виждаме в момента и по-скоро това ще бъде до края на годината", подчертава той.