0

Т еглим по 2,7 млн. лв. бързи заеми на ден, показва статистиката на БНБ.

Бързите кредити за бизнеса и домакинствата са се увеличили с малко над 1 милиард лева за една година – през второто тримесечие на 2024-та спрямо същия период на м.г. Ръстът е с 22,1%.

ВЛИЗАМЕ В БОРЧОВЕ ЗА КЕФ: Всеки пети бърз заем отива за почивка!

Общо раздадената сума към юни набъбва вече до 6,017 милиарда лева, което е 3,1% от брутния вътрешен продукт на страната. Към края на второто тримесечие на миналата година сумата е била малко под 5 млрд. лв. 

Дял

Най-голям дял имат бързите кредити за домакинствата. Те възлизат на 4,1 милиарда лева. Нарастването им в рамките на една година е с 19,2%, или с 658,7 милиона лева.

Банките дали 22 милиарда лева за жилища!

Само за второто тримесечие те са набъбнали с близо 225 милиона лева.

Основната част от бързите кредити за домакинствата са теглени с цел потребление. Има обаче и такива за покупка на жилища.

Техният размер е 25,1 млн. лв. Макар и по-малко на брой, жилищните бързи кредити отбелязват значителен ръст на годишна база към края на юни – с цели 54,2%, или с 8,8 милиона лева.

ДАЙ ИМ ДА ВЪРТЯТ ПАРИ: Половината от хлапетата у нас с банкова сметка!

Въпреки това относителният им дял в общата сума на бързите заеми остава незначителен – 0,6%.

Лоши

Паралелно с нарастване на лесните кредити растат и тези, които се водят необслужвани. Към края на юни 2024 г. лошите заеми достигат 404,2 млн. лв. Увеличението на годишна база е с 21%, а като сума – със 70,2 милиона лева.

Тенденцията обаче вече завива в положителна посока. Причината е, че лошите бързи кредити към юни спрямо март всъщност намаляват с 16,6 милиона лева.