0

Н яма да има изненада с цените на тока за бита от 1 юли тази година. Той ще бъде определен както досега – като регулиран микс от електроенергията, произведена от различни електрически централи. Енергийният министър ще посочи от кои производители ще бъде купен токът за регулирания пазар, а КЕВР ще определи цената, по която те ще го продадат. Това стана ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулиране прие Наредбата за регулиране на цените на електроенергията. В нея са определени правилата за ценообразуване на електроенергията за битовите потребители за преходния период от 1 юли 2025 г. до 31 декември 2025 г. Преди това с промени в Закона за енергетиката парламентът отложи с една година преходния период за преминаване към либерализиран пазар и премахването на обществения доставчик НЕК от регулирания пазар.

Правила

Заради запазването на стария механизъм електроенергийните дружества, които ще произвеждат, продават, купуват, пренасят и доставят ток за регулирания пазар на битовите потребители, трябваше да внесат до края на април предложенията си за промяна на своите цени в КЕВР. Въз основа на тях регулаторът ще определи цените на тока на участващите в електроенергийния микс производители, на електропреносния оператор ЕСО, на ЕРП-та и крайните доставчици. Докладът на регулатора за цените ще е готов до началото на юни.

Закъснение

Проверка на „Телеграф“ показа, че има известно закъснение на определения с енергийния закон срок. Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи, че ще изиска справката за централите, които ще съставят енергийния микс за регулирания пазар, след завръщането си от Баку, където участва в официално посещение на президента в Азербайджан. Предполага се, че както досега в него ще участва ток от АЕЦ „Козлодуй“, от ВЕЦ-овете на НЕК (Националната електрическа компания), от американския ТЕЦ „Марица-изток 1“, AES и от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, предположи енергийният експерт Еленко Божков за „Телеграф“.

Крайният доставчик за Югоизточна България ЕВН не е внесъл предложение за цени на мрежовите услуги и съобщи, че ще разчита КЕВР да ги определи въз основа на предадени преди това прогнози за разходи и приходи. Енергото на Западна България „Електрохолд“ и на Североизточна България ЕНЕРГО ПРО са внесли на 30 април своите заявления за цени, но отказаха да коментират конкретни числа. НЕК също е внесла поисканата актуализация за цените на ВЕЦ-овете, които влизат в регулирания микс.