0

7 лева за кило розови градински домати и 5 лева за краставици, а ако се добави и сирене, продуктите за шопската салата ще ударят 20 лева. Това са цените на зеленчуците на сергии в близост до метростанция „Люлин“ и на 500 метра от пазарчето в столичния квартал, видя „Телеграф“.

Търговците твърдят, че продукцията им е с вкус на истински селски домат като тези от градината на баба.

В същото време на пазарчето могат да се намерят домати, които не отстъпват нито по външен вид, нито по вкус, но с поне 2 лева по-евтини.

НАПРАВО БЕЗ ПАРИ: Салата „Цезар“ на цената на 2 кила месо!

За 7 лева може да се купи и килограм испанско свинско месо на промоция, твърдят минувачи. С 2 лева по-евтино вървят краставиците, които са прави и твърди, каквито се търсят от клиентите, обясни продавачката. По думите й цените са малко по-високи, но качеството е много добро.

Зеленият пипер, който обичайно по това време на годината е най-евтин, тази година цената му не падна под 2 лева. На някои сергии дори се продава за 3,70 лева за кило, а червените са по 4 лв. Сирене на цена под 17 лева за кило пък не е точно сирене, твърдят експертите. 

Борси 

Справка в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за цените на зеленчуците на едро сочи, че тази година са дори по-ниски спрямо миналата. Това обаче не се усеща на пазара на дребно, твърдят потребители.

ОТ СКЪПОТО: Шопската салата с 3 лева отгоре с наш домат

Данните сочат, че миналата година по това време кило домати се е продавало за 2,58 лв., а в момента средната цена за страната е 1,74 лв. или намаление с 32 на сто.

При краставиците има спад със 7,5 на сто и в момента те се предлагат на едро за 2,70 лв. за кило. Далеч по-евтини от цените на пазара са и чушките по борсите и тържищата за търговия на едро. Кило зелени на едро се търгуват за 1,64 лв., а червените са по 1,96 лв. 

ИЗЯДОХМЕ ИТАЛИАНЦИТЕ: Овчарската салата по-вкусна от „Капрезе“!

По-евтини в края на това лято са и пъпешите, и дините. На едро цените им са съответно 1,16 и 0,58 лв. за кило. Индексът на тържищните цени, който проследява борсовите това лято, е 2,038 процентни пункта, а към края на август 2023 г. той е 2,178 процентни пункта.