0

В ъпреки че някои все още почиват и се къпят в морето, от другата седмица можем да поискаме да ни пуснат парното.

ВРЕМЕТО Е ЗА ХАПЧЕТА: От минус 2 до 33 градуса през октомври!

Повечето топлофикации в страната вече обявиха пълна готовност да включат отоплението при поискване от собствениците на сгради. Приключили са профилактичните прегледи на съоръженията, ремонтите по топлопреносната мрежа, в абонатните станции и централите, отговориха на въпроси на „Телеграф“ от дружествата. Топлофикация Велико Търново уведомява клиентите на своята страница в интернет, че удължава ремонтите до края на октомври. Все още няма достатъчно студ за пускане на парното на всички сгради с централно отопление в даден град и за обявяване начало на отоплителния сезон.

Задължение

„Топлопреносното предприятие е длъжно да има готовност да предоставя енергия за отопление от 1 октомври до 30 април, гласи действащата наредба за топлоснабдяване. Доставчикът включва отоплението във всички абонатни станции на топлофицираните сгради, когато средната денонощна температура на външния въздух в три последователни дни е по-ниска от +12 градуса и има дългосрочна прогноза от 7-10 дни за студено време. Топлофикация може да включи или изключи отоплението в жилищни сгради преди или след горните дати при писмено искане от клиентите след предоставяне на протокол от взето решение от общото събрание на етажната собственост. Пускането на парното на обществени сгради – детски градини, училища, болници, става при заявяване от съответния директор на заведението.

Данни

Месечната прогноза за времето в София показва, че чак в края на октомври в столицата ще има повече от три дни със средна денонощна температура под +12 градуса. При застудяването на 30 септември минималната температура пада до +8 градуса, а максималната за деня е +14 градуса, което прави средноденонощна +11 градуса. Следващия ден, на 1 октомври, също се прогнозира + 5 градуса минимална и +18 градуса максимална, или средноденонощната е +11,5 градуса. Следващите дни обаче времето се затопля и чак от 24 до 27 октомври средноденонощната температура тръгва от +11,5 градуса и пада до +10 градуса, тоест времето вече ще бъде за пускане на парното.

Заявления

Столичната топлофикация е подготвила топлоизточниците и топлопреносната мрежа за работа в есенно-зимния период на 2024/2025 г. с цел осигуряване на нормален и безавариен предстоящ отоплителен сезон, съобщиха от дружеството за „Телеграф“. При желание за по-ранно включване на отоплението в жилищни сгради етажна собственост е необходимо да бъде подадено заявление до дружеството, към което да бъде приложен протокол от общо събрание с решение за по-ранно включване.

Преди стартирането на отоплителния сезон е необходимо клиентите да са приключили всички ремонти по вътрешните инсталации и да ги запълнят, ако те са източени. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, обясниха от „Топлофикация- София“.

„Топлофикация-Русе“ е приканила абонатите си да побързат с ремонтите на вътрешните отоплителни инсталации и да предприемат мерки по предотвратяване на течове от липсващи радиатори. „Необходимо е да планирате тези дейности, за да се избегне източването след пускане на отоплението, което пък води до постъпване на въздух в системата и последващи проблеми“, съветват от „Топлофикация-Русе“. Досега парното в крайдунавския град се е пускало поетапно към края на октомври, когато обикновено настъпва трайно застудяване.

Ревизия

Домакинствата, които по различни причини планират да намалят потреблението на топлинна енергия в имота през новия отоплителен сезон заради пътуване за работа или учене в чужбина или поради други причини, могат да подадат заявление (молба-декларация) във фирмата за дялово разпределение, която ги обслужва. В заявлението потребителят посочва какво количество вода и кои радиатори ще ползва. Документът се подписва от домоуправителя и от двама съседи. Заявлението важи само за конкретния отоплителен сезон. То спира да важи след изготвяне на изравнителната сметка в края на сезона. През следващия отоплителен сезон прогнозният дял вече ще бъде определен въз основа на този сезон след изготвяне на изравнителната сметка, обясни експерт.

Независимо че потребителят е подал заявление за промяна в потреблението или е заявил нулево потребление, когато не ползва имота за дълго време, той трябва да осигури достъп до имота за проверка на радиаторите и водомера за топла вода в края на новия отоплителен сезон. В противен случай на него ще му бъде начислено максимално потребление за отоплителния сезон. Максимално потребление се начислява и при липса на уред върху отоплителните тела.

Промоция

„Топлофикация-Сливен“ е пуснала промоционални договори, с които предлага различни отстъпки на своите клиенти. Домакинства, при които разпределението на топлинната енергия се извършва от електронни разпределители, ползват отстъпка от 3%. Допълнителна отстъпка от 5% получават клиентите, ползвали всичките си радиатори. Друга промоция гласи, че клиенти, при които разпределението на топлинната енергия се извършва с индивидуален топломер, ползват отстъпка от сумата за отопление в размер на 10%. В случай че делът на топлинната енергия, отдадена от сградната инсталация, е 20% или повече, клиентът заплаща разликата, съответстваща на имота над този процент.

Във Варна предпочитат климатици

Любомир Славов

Едва около 6000 са в момента абонатите на варненската топлофикация, които ползват топла водаь и малко над 8000, които се отопляват на парно. Централно отопление в морската столица има само в кварталите „Владислав Варненчик“ и „Младост“. Повечето хора се отказват от услугите на топлофикация, защото парното тръгва много късно – около средата на октомври.

Най-предпочитаният от варненци вариант за отопление през зимата са климатиците. Дори да не са от най-ново поколение, те пак са икономични и при консумация 1 киловат енергия произвеждат 3 киловата топлинна мощност. При най-новите разходът на ток е още по-нисък.

Друг предпочитан източник на топлина във Варна през последните години са т.нар. конвектори.

В Стара Загора са на ток

Елена Дюлгерова

Стара Загора и регионът открай време не са топлофицирани. Местните най-често се отопляват на ток, но има и семейства на локално парно и печки с дърва и въглища.

„С 3,8% поскъпна електричеството в област Стара Загора от юли, като дневната тарифа е 0,21 лв./kWh, а нoщнaта – 0,12 бeз ДДC. Мисля, че хората свикнаха. Районът ни не е топлофициран и за отопление се разчита предимно на ток“, обясни за „Телеграф“ Крум Косев, говорител на старозагорския филиал на ЕВН.

Ренета и Иван Дочеви са семейство с две деца. „Температурите в нашия край рядко и за кратко падат под нулата. Токът скочи, но дори така е по-добре зимата да сме на електричество, отколкото с централно парно – не сме зависими от общи тръби и сами си правим сметката“, коментира Ренета. Тя и съпругът й са с около 4000 лева месечен доход. Очакват сметките им за ток през тази зима да скочат в сравнение с миналата, но да са под 200 лева месечно.