0

Над 200 000 българи ще плъзнат из страната в дните около 3 март. Това съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Телеграф“. Най-търсени са спа дестинациите, след тях се нареждат зимните курорти, както и къщите за гости.

25 000 се очаква да пътуват до исторически градове, където да се включат в честванията. В интернет има много оферти за еднодневни екскурзии с тази цел. Предлагат се организирани автобусни превози от големите градове, като цените започват от 20 и стигат 55 лева за еднодневно пътуване. Например една от офертите е от София с автобус до Паметника на връх Шипка и участие в празничното изкачване. Възможност за посещение на музейната сбирка, посветена на Шипченската епопея, включваща лични вещи, ордени, снимков и документален материал, картини и оръжие. 
Отпътуване за град Шипка. Посещение на храм-паметника ”Рождество Христово”, чиято църква е истински архитектурен шедьовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17 век. Цената е 55 лева, като е включено транспорт и водач.

Релакс

Семейният спа уикенд пък излиза около 1000 лева. В същото време обаче не липсват желаещи. В сумата е включен целият набор от продукти, които се предлагат. Това са нощувка, ползване на спа съоръжения, изхранване и масаж по избор. Само настаняване със закуска на човек варива от 100 до 120 лева.

Възможности

Към днешна дата възможностите за спа ваканция в периода около 3 март са силно ограничени, тъй като хотелите са запълнени. Също така и местата в планинските курорти са пълни с желаещи да покарат ски за празника.

Малка част от хората, които планират пътуване, ще отскочат до съседни дестинации. Очаква се да има засилен трафик по границите към Турция и Сърбия от желаещи да отидат на шопинг за евтини и качествени храни, както и облекла у съседите.