0

М асирани проверки за състоянието на лифтове и влекове започват преди предстоящия зимен сезон, заявиха за „Телеграф“ от Държавната агенция по метрология и технически надзор.

Проверките започват от средата на месеца с цел осигуряване на безопасни условия за зимните туристи и скиори. Ще се проверяват дали са изпълнени всички мерки по профилактика на лифтовите съоръжения, задължителни в междусезонния период.

Покривка

Същевременно вчера у нас падна първият за сезона сняг. Това се случи по традиция в най-високите части на Родопите в района около Смолян и Пампорово. По информация от Планинската спасителна служба в зимния курорт вчера са натрупали около 5 см снежна покривка при снеговалеж продължил от сутринта до късния следобед. -3 градуса бе температурата в курорта сутринта, а през деня тя се качи до 1 градус над нулата. Тънък слой сняг се задържа за часове и в някои части на Пловдивска област, предимно в Асеновградско и община „Родопи“. В по-ниските части на областта валежите бяха от дъжд.

Почистване

От петък по републиканските пътища e въведено зимно поддържане, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). От там апелираха към всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, предупредиха от АПИ. От агенцията започват проверки по опорните пунктове за наличие на достатъчно техника и материали за снегопочистването.

Първата снежна покривка вече е факт в местността Студенец в Пампорово.