1

Н овогодишното печено прасенце кацва на празничната софра срещу 400-450 лв. Идва с гарнитура от картофи соте.

Пълненото агне идва у дома навръх 31 декември срещу 5 стотака, показа справка на „Телеграф“ в няколко ресторанта в страната. 

ЧУДЕСА И ВЯРА: Притчата на Христос за голямата вечеря

Поръчките за вкъщи в момента са хит, а заведенията в София, Пловдив и Варна са претоварени от поръчки.

Предпочитания

Най-предпочитани са 4- и 5-степенни менюта, които включват предястие, разядка, основно, салата и десерт. Около 75 лв. излиза да се поръча микс от салати, 100 грама сухи мезенца, 200 грама топли предястия, като например гъби в масло, както и 350 грама агнешко печено. В цената влиза още десерт – 200 грама саралия, 100 грама баница с късмет и 100 грама домашна питка.

Търсени са и офертите за пуйки и патици. Най-скъпи са предложенията с печено пълнено агне с дроб сарма. Пълнена патица с портокали или печена пуйка може да намерите за между 100 и 200 лв.

Отделно се предлагат и гарнитури. Сред най-търсените е киселото зеле на фурна, което върви по 9 лв. за килограм.

Според ресторантьори най-много храна за ЧНГ поръчват в София, докато в Пловдив предпочитат да празнуват навън и повечето заведения вече са резервирани.

Бекъмови на Коледа: Дейвид с прахосмукачка, Виктория по чехли изхвърля боклука (ВИДЕО)

Цените и в двата случая са около 70-80 лв., като към куверта в заведенията обикновено са включени по две чаши алкохолни напитки, докато в офертите за вкъщи се набляга на по-големи количества храна.

Промоция

Много заведения са пуснали и специални ваучери за празнични ястия. За да бъдат на адреса преди новогодишната нощ, трябва да ги поръчате до 28 декември.

Предлага се на промоция 5-степенно меню от общо 1260 грама за 79 лв. Включени са салати – млечна, руска, бейби домати и моцарела, зелеви сарми с кълцано месо, пилешко филе с горски гъби, баница с късмет и тиквеник.

За 131 лв. с ваучер ще получите над 3-килограмова печена пуйка, пълнена с ориз, гъби, орехи и стафиди върху канапе от кисело зеле.

Все още има горещи предложения на промоция, но повечето са били разграбени още в началото на декември.