0

Т аксиджии с уклон към чашката са намислили как да се спасят от тежките наказания за шофиране в нетрезво състояние.

От август миналата година на водачите, хванати след употреба на алкохол или наркотици на пътя, се конфискува автомобилът. Законът обаче е доста по-либерален за случаите, в които водачът не е собственик на колата, като тогава наказанието е глоба в размер на стойността на возилото.

Схема

Във връзка с това водачи на такси, които пийват преди или по време на работа, масово се освобождават от собственост върху автомобилите си и ги прехвърлят на други лица или на такси компании, които са и лизингодатели.

УДАРИХА ПО МАСАТА: Таксиджии искат затвор за копърки, плашат с протести!

Така в случай, че бъдат хванати да шофират под влиянието на алкохол или наркотици, те избягват крутите последствия. 

В тези случаи автомобилът се задържа само временно, докато лицензиран оценител се произнесе за стойността му.

Според запознати с нашумялата схема това е по-благоприятен вариант за пияните таксисти - глобата не е висока заради факта, че автомобилите най-често са на възраст около и над 10 г., както и на много километри.

Същевременно врътката помага на таксиджиите да не загубят средството, с което си изкарват прехраната, както би се случило, ако е собствено. Нарушителите са готови да карат дори и с отнета книжка, стига само да имат какво.

Мерки

„Чувал съм за тази схема, но конкретно при нас това е невъзможно да се случи, тъй като държим на реномето си. Ако научим, че водач, работещ към нас с автомобил с наши лога, е хванат с алкохол, на момента му прекратяваме договора“, коментира за „Телеграф“ шефът на една от най-големите такси компании в столицата.

Такси стоянките – незаконни!

Той даде пример с шофьор с личен автомобил, който му е бил отнет само преди няколко месеца.

На него му е отказано да продължи да работи към фирмата, дори и ако си осигури друга кола.