0

Д омакинствата с централно парно в страната са потребили от 7 до 16 процента  по-малко топлинна енергия заради значителното затопляне в сравнение с миналата година по това време.

Времето е било по-топло и спрямо този февруари. Топлофикациите се принудиха за първи път от много години да спрат отоплението още в началото на април. Столичното парно и повечето дружества качиха сметките за март в касите и сайтовете си. 

Данни

 +8,7 градуса е била средната месечна температура този март в София, +7,1 е била  за март 2023 г. 1,6 градуса би трябвало да се отразят с около 16 процента по-ниска сметка за този март, но върху сметката се начисляват 20 процента ДДС вместо 9%, колкото се е начислявало до 1 юли м. г. 

ВЪПРЕКИ ЕВТИНИЯ ГАЗ: Парното тръгва нагоре!

При почти еднаква цена на топлинната енергия – през този отоплителен сезон 137,93 лв/мВтч, а през миналия 137,86 лева/мВтч, се получава известно компенсиране и намалението на сметката е много по-малко от очакваното, обясниха експерти. 

Така домакинство, което е платило за отопление на двустаен и за топла вода 172 лева за март 2023 година, сега има фактура от 165 лева, или само 7% по-ниска. 

Средната месечна температура през февруари е била +7,6 градуса, тоест с 1,1 градуса по-студено от този март. Тоест сметката за март би трябвало да по-ниска, въпреки че сме се топлили два дни повече. 

Проверка на „Телеграф“ обаче показа, че домакинство, платило 129 лева сметка за парно и топла вода за февруари, е получило вчера с 21 лева по-висока сметка – 150 лв. 

В страната

Доставената топлинна енергия на потребителите от Велико Търново  през март 2024 г. е била с 21,45 процента по-малко, отколкото през март 2023 г. Средната сметка за парно и топла вода този март е 72,15 лева, а година пред това 78,41 лева, съобщава  топлофикацията в своя сайт.

Малко повече от половината домакинства - 53,14 процента, са със сметки под 50  лева, между 150 и 200 лева ще платят 6,48 процента, под 1 процент са получили фактура, по-голяма от 350 лева. 

„Топлофикация Враца“ е доставила почти еднакво количество топлинна енергия  на своите клиенти през март тази и миналата година.

ЗА 9 МЕСЕЦА: Парното одра по 336 лева на клиент!

 

„Топлофикация Перник“ е доставила със 7,7% по-малко топлинна енергия, отколкото същия месец преди година. Дружеството обръща внимание, че клиентите, които са на прогнозни сметки, са в по-неизгодна позиция, защото чак след предстоящия отчет на уредите ще научат колко е било действителното им потребление.  

Резервираме си посещението в топлофикация

Клиентите на парното в София вече могат да резервират, кога и в кой клиентски център  ще ги обслужи служител на  Топлофикация София.   

Това ще става през сайта на дружеството, а през  портала „Моето топло“, те ще заявяват промяна на прогнозен дял, смяна на уредите за дялово измерване, или могат да поискат копие на изравнителна си сметка. 

Модулът дава възможност да се заяви и проследи  статуса на исканата услуга, да се заплатят онлайн дължимите такси, както и да се получи междувременна обратна връзка по заявление.