0

170 тона сирене и кашкавал от овче и краве мляко залежават в складовете на държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“. Това коментира Славчо Петров, председател на Федерацията на синдикалните организации от хранителната промишленост, по повод протеста на служителите в държавната мандра пред „Телеграф“.

Общото количество при средна цена от 20 лева за килограм прави 3,4 млн. лв. Причината е, че след като вдигнаха цените на млечните продукти с 60%, продажбите им рязко намаляха. Освен това се увеличи количеството на изкупеното сурово мляко, което доведе и до ръст на производството, обясни Петров. Той посочи, че след увеличаването на цените поръчките от търговците рязко намаляха. Реално те се изравниха с цените на продуктите от другите предприятия.

СВЕТКАВИЧНО: Удариха "Ел Би Булгарикум"!

Протест

Във вторник служители от предприятието във Видин протестираха с искане за увеличение на заплатите и осигуряване на работно облекло и нормални условия за работа. Напрежението в предприятието е от януари тази година, тъй като то е едно от малкото в страната, в които няма индексиране на заплатите. Няма как да не подкрепим работниците, коментира Тодор Капитанов, вицепрезидентът на КНСБ, пред БНР.  В "Ел Би Булгарикум" средната работна заплата е 1300 лв., но напрежението е и заради искане за спазване на здравословни и безопасни условия.

Смяна

Тази седмица в сряда служебният министър на икономиката д-р Петко Николов поиска оставките на борда на директорите на предприятието. Държавната консолидационна компания (ДКК) трябва спешно да назначи и впише нови директори на техните места. Ръководството, което предстои да бъде сменено, беше вписано от ДКК в края на септември миналата година. Тогава бяха назначени Христо Михайловски като независим член, Ивайло Лилов и Анна Радовска като представители на държавата. За нов изпълнителен директор е избран Ивайло Лилов, който е бил член в съвета на директорите на ДКК.

Шефът на „Ел Би Булгарикум“ Ивайло Лилов пред "Телеграф": Не правим защитеното мляко заради вносния фураж

Директорът на държавната компания ще изпълнява задълженията си до началото на следващата седмица, когато се очаква да има нов изпълнителен директор и нов състав на съвета на директорите, обясни настоящият директор Ивайло Лилов.