600 хил. тона храни изхвърля годишно България, като на човек се падат между 86 и 93 кг. Това съобщи доц. д-р Нина Типова, като се позова на данни на Евростат. Това стана по време на Национален бизнес форум „Храните – вкус, качество или реалност“ в София, организиран от Съюза на хранителната промишленост към Федерацията на научно-техническите съюзи с председател д-р Светла Чамова.
ПАК НИ ГОТВЯТ БРАДВА: Горивото скача с до 60 стотинки!
На събитието присъстваха представители на всички сектори на хранителната индустрия, експерти от министерствата на икономиката и земеделието, учени, както и представители на производители на занаятчийски храни.
Гарнитура
Все още не е ясно по каква методика България събира тези данни, каза пред „Телеграф“ Нина Типова. В момента тя прави самостоятелни проучвания какви точно храни се изхвърлят най-много. Нейните наблюдения в студентските столове сочат, че на боклука отиват предимно хляб, гарнитури и зеленчуци, а се консумира белтъчната храна в чиниите, като месо, риба, сирена.
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ: Храните поевтиняват, макар и по-бавно!
Въпреки това българските студенти хвърлят по-малко храна от колегите си в САЩ, увери Нина Типова. Според нея голямо значение има вкусът на ястието, а не съображенията за неговата полезност.
Гладни
„В България няма да има гладен човек, ако храната с изтичащ срок на годност стига до хората с нужди.“ Това пък обяви Кирил Вътев, бивш министър на земеделието, месопреработвател и експерт по храните. Той сподели, че доскоро кухните на социалните патронажи са отказвали дарения с храни, а са предпочитали да ги купуват.
ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА: Искат данък „опрашване“ за земеделците
Според Кирил Вътев въпреки промените в законодателството все още се плаща ДДС за дарените храни, като само за 1% от обема им не се изисква данъкът. Така за 100 кг подарени колбаси само 1 кг е спасен от ДДС. Той изтъкна, че най-добрият пример за община, която усвоява този тип храни, е Мездра.
Кланици
Според бившия министър на земеделието преработвателите ще купуват само бг месо, когато имаме кланици, които разфасоват месото. В момента няма производител на свинско и говеждо у нас, който може да ми осигури необходимите тонове филе за производство на елитни колбаси, каза Вътев.
