0

П рез април ще обявим официалното откриване на първия у нас Институт за изкуствен интелект, афилиран с един от топ рисърч центровете в Европа. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на форум за технологичното развитие на София, организиран от Endeavor Bulgaria.

През април ще обявим официалното откриване на първия у нас Институт за изкуствен интелект, афилиран с един от топ рисърч центровете в Европа. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на форум за технологичното развитие на София, организиран от Endeavor Bulgaria.

Министър Лорер определи иновациите като мотора на най-качествения икономически растеж. Това е и причината да обособим цяло министерство, което има за цел стимулирането на инвестициите и иновациите, каза министърът. Нашата изявена мечта е тези инвестиции да бъдат иновативни, така че да остават у нас, подчерта Лорер. Той информира, че в портфолиото на министерството се намира целият инструментариум, който има държавата, за да стимулира бизнеса да създава иновации. Това са данъчни инструменти, оперативни програми на Европейския съюз, насърчителни, грантови, кредитни схеми, които трябва да се движат в синхрон и именно поради тази причина са обединени в една институция - Министерство на иновациите и растежа. Министър Лорер каза, че би искал да даде тон на засиления диалог на институциите с представителите на бизнеса, както и че би искал министерството да е връзката между индустрията и образованието. Ние искаме да служим като мост за контакт за всички технологични предприемачи, заяви Даниел Лорер.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че промените в икономическата среда, породени от пандемията показаха, че един от бизнесите, който е устойчив и успява да расте, е именно дигиталните услуги и технологичния сектор. Показателно е, че още през 2020 г. започна увеличаване на работещите в дигиталната сфера, посочи тя.