0

В сряда енергийният министър Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с "Джемкорп Кепитъл Мениджмънт ЛТД" (Gemcorp Capital Management Ltd.) и "Ай Пи 3 Корпорейшън" (IP3 Corporation) с намерения за инвестиции за 1 млрд. долара.

Обещания

Лично министър-председателят Кирил Петков надзираваше полагането на подписите. В прессъобщението, разпространено до медиите, се казва, че „документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика“. Следват обещания за алтернативни, стабилни и достъпни газови доставки за страната и енергийна сигурност.

Реакции

Реакциите след това стандартно съобщение се оказаха разнопосочни.

Според бившия посланик на България в Русия Илиян Василев въпросната компания е свързана с руски финанси и дори с Владимир Путин. „Нещо ме смути, като разбрах, че голямата инвестиция от един милиард, с която Петков се похвали, е Gemcorp. Отдавна следя тази компания и нейната свързаност с кръга около Путин. Това е фонд, който управлява парите на Путин. Е, разбира се, това не става пряко, а през изнесени в чужбина компании и сметки, така че пред хората излиза, че са чисто западни хора“, твърди Василев във Фейсбук.

Съмнения

Фондът „Джемкорп“ е на руския олигарх Алберт Авдолян, алармира междувременно разследващият сайт Bird. Според журналиста Атанас Чобанов „Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване заедно с българина Атанас Бостанджиев, който подписа сделката под погледа на премиера Кирил Петков“. „Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей Чемезов, шефа на „Ростех“. Последният е смятан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с когото е служил в КГБ в ГДР. От 2014 г. Чемезов e включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ, подчертават от Bird. Информацията за връзката с Авдолян е публична – през 2014 г. той става съосновател на независимия инвестиционен фонд Gemcorp, специализиран за управление на активи на развиващи се пазари. Понастоящем под управлението на фонда се намират активи на обща стойност $1,75 млрд. Той има офиси в Европа, Африка и Русия. Връзката с Владимир Путин, за която намеква и Илиян Василев, е съдружие на Авдолян със Сергей Адониев. Той пък е партньор на президента на „Ростех“ Сергей Чемезов, който се води част от олигархичния кръг около Кремъл.

Българската връзка: Гришо и Лолита

От година и половина новата „изгора” на първата българска тенис ракета Григор Димитров е красавицата Лолита Османова. Кръстената на героинята от едноименния роман на Владимир Набоков, Османова е дъщеря на руския олигарх с арменски произход Елдар Османов, който притежава енергийния холдинг „Межрегионсоюзэнерго” (МРСЭН). Преди 5 години тя се омъжва за Гаспар Авдолян, син на олигарха Алберт Авдолян, който е инвеститор и акционер в компанията Yota. Сватбата се провежда в „Долби тиътър” на булевард „Холивуд” в Лос Анджелис – там, където се връчват филмовите „Оскар”-и. Предполага се, че за тържеството са похарчени между 10 и 25 милиона долара.

Съобщава се, че на сватбената си церемония през 2017 г. Лолита е била облечена с рокля в стил 40-те на известния ливански дизайнер Зухаир Мурад, тежаща 50 килограма. Цената на тоалета била около милион долара. Младоженците били поздравени лично от Лейди Гага срещу „скромните” 2 милиона долара. На партито са пели и известни руски изпълнители, специално поканени на тържеството. Според вестник „Комсомолская правда” само тортата и цветята на двойката стрували 500 000 долара.

Нещата обаче не тръгват добре за младоженците. Според руския вестник „Ведомости” компанията на Османов „Межрегионсоюзенерго” претърпяла загуби, а през 2017 г. са заведени няколко дела за несъстоятелност. Руски медии пишат, че Алберт Авдолян е дал заем от 6 милиарда рубли на Османов, за да спаси холдинга си МРСЭН, който обаче фалира. Но бащата на Лолита не връща парите. Твърди се, че инвеститорът Алберт Авдолян - баща на зетя на Османов - Гаспар Авдолян, е помогнал на длъжниците, като е отпуснал 90 милиона долара. Този брак просъществува само две години - през 2019-а Лолита и Гаспар се разделят заради спора между техните фамилии.