0

Ц ената на природния газ през ноември ще бъде по-ниска от тази през октомври. Това стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет, посветен на цената на природния газ.

Цената на природния газ през ноември ще бъде по-ниска от тази през октомври. Това стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет, посветен на цената на природния газ.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев съобщи, че през ноември газът ще струва 93.19 лв. за мегаватчас. За сравнение през октомври цената е 94.54 лв. Причината за намалението е раздвижването в посока надолу на европейските газови пазари през последните няколко дни.

“България отново, отчитайки цените на европейските газови хъбове и проведените допълнителни разговори с “Газпром”, има една от най-ниските цени на природния газ в Европа”, увери Донев. По-рано днес беше обявено, че вместо първоначално предложената цена на природния газ на 11 октомври за ноември от 124,76 лв. за мегаватчас, от "Булгаргаз" ЕАД са актуализирали предложението си на 119,87 лв. за мегаватчас. Реално се предвиждаше увеличение от 32 на сто.

“Едно увеличение от 32% би имало катастрофални последици за тези дружества, особено за "Топлофикация София", но това вече е преодоляно с крайното решение", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов. С така определената цена от 93 лв. обаче намалението е в размер на 33 на сто спрямо заявлението от 11 октомври за 124,76 лв. По думите на Иванов с тези цени България спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната. “Това е едно важно обстоятелство в тези напрегнати месеци - в момента за ноември, в сравнение с цените за ноември на европейските газови хъбове, цената за българските потребители е два пъти по-ниска”, допълни шефът на комисията.

"Отражението върху парното ще бъде пряко, защото 80% от цената на топлинната енергия се формира от цената на енергоносителя, а именно - природният газ", каза още Иванов. "Българските потребители могат да бъдат напълно спокойни до Нова година, а това, което днес се предприема е преди всичко в полза на топлофикационните дружества", уточни още той. Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов пък заяви, че прогнозите на дружеството за декември са отново да има намаление, като се очаква цената да е под 93 лв.