0

Ц ената на оранжерийните домати на едро скочи с 5,8 на сто до 2,75 лева за килограм, а оранжерийните краставици поскъпнаха с цели 19,2 процента до 4,85 лева за килограм в края на седмицата. Картофите прибавят 6,2 на сто и се продават по 0,86 лева за килограм, сочат данни на комисията по стоковите борси и тържища.

Морковите поскъпват със 7,7 на сто и се търгуват по 0,98 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 6,7 на сто до 1,12 лева за килограм в края на седмицата. Червените чушки поскъпват с 3,3 на сто до 2,50 лева за килограм. Кравето сирене поскъпва с 0,2 на сто и се търгува по 8,51 лева за килограм; кашкавалът тип "Витоша" - с 0,4 на сто и се купува по 13,50 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,35 лева в края на седмицата. Пилешкото месо повишава цената си с 2,5 на сто и се търгува средно по 4,51 лева за килограм. Захарта поскъпва с 1,2 на сто до 1,63 лева за килограм. Брашно тип "500" прибавя 2,5 процента към стойността си и се търгува по 1,23 лева за килограм.

Огромни опашки се извиха пред сергии с прясно свинско по 8-8,50 лева за кило на птичия пазар на „Подуяне“ в София. Всеки уикенд фермери от цялата страна продават продукцията си на столичния пазар. Макар и неугледно, без хладилници, всичко свършва само за няколко часа. В този период там може да се намери както свинско, така и домашни кокошки, като бройката излиза 20-25 лева, а те са над 2 килограма. Има и телешко, добито ден преди да бъде пуснато за продажба. Фермерите, които се грижат за тези животни, разфасоват мръвките на място и всеки клиент вижда с очите си свежестта на продукцията, която е без добавени оцветители и подобрители.

При някои от храните цените са малко по-високи от тези в магазините, но са с гарантирана свежест и качество. Огромна опашка се извива на сергията на мюсюлманско семейство, които имат ферма край село Света Петка до Велинград. Предлагат прясно месо за телешко варено за 15-18 лева килото. Правят и саздърма от мръвките, която свършва за час-два. Струва 20 лева за кило. На сергията може да се намерят млечни продукти като краве, козе и овче сирене и кисело мляко. Маслото в буркани струва 10 лева.