0

Ц ените на горивата продължиха своя ръст по бензиностанциите в страната. Масовият бензин стигна 3,14 лв./литър, дизелът - 3,25 лв./л, а метанът - 3,70 лв./кг, показват данните на сайта за актуални цени на горивата Фуело.нет.

На някои места, като в Кюстендил например, в четвъртък отново имаше опашки по бензиностанциите.

Средната цена на А95 се увеличи вчера с 3 стотинки -  от 2,83 лв. на 2,86 лева за литър. Масовото гориво се продаваше най-малко по 2,55 лв. и най-много по 3,14 лева. За месец скокът е с 15,32%, или с 0,38 лв./литър. Дизелът поскъпна вчера с 2 ст. и литърът вървеше средно по 2,91 лева.

Максималната цена, на която се предлагаше в някои бензиностанции, стигна 3,25 лева/л. Метанът, който се използва от автобусния транспорт и някои автомобили като икономично гориво, се търгуваше на средна цена от 2,87 лева за килограм, или с 1 стотинка повече, отколкото предишния ден. Неговата максимална стойност, на която се предлагаше в някои търговски обекти, стигна 3,70 лв., а най-малката, на която можеше да се купи, беше 2,49 лева. Средната цена на пропан-бутана се задържа вчера на 1,57 лева за литър. За месец поскъпването му е с 12,95%, или с 0,18 лева. 

"Скоковете на цената на тока, които виждаме на световните борси, няма да засегнат българските потребители - нито от 1 април, нито от 1 юли", заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров по Нова телевизия.

Регулаторният шеф успокои, че  след падане на мораториума върху цените за населението той не очаква поскъпване на тока за бита от 1 април. Увеличението от 1 юли, ако има такова, ще бъде под 10%, защото регулаторната комисия правела възможното, за да го ограничи. Тя щяла да използва всички възможни лостове за това. В момента  най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 стотинки дневна и 15 стотинки нощна тарифа. "От тях 6 стотинки са за пренос", обясни Тодоров.

Той увери, че „Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители".  Заради близката война цените на тока на борсата са около 10 пъти по-високи от миналата година, същото е и с цената на газа. КЕВР са по-спокойни за цената на тока, за който горивото е осигурено, докато за природния газ, който е изцяло от внос,  ситуацията е по-тревожна.

Очаква се „Булгаргаз“ да внесе заявлението си за цена за април. Увеличение ще има, но то няма да е с 3%, каза Тодоров. Комисията обяви, че готви промени в  наредбата за определяне на цената на газа, търгуван от обществения доставчик. 
Цените на една от бензиностанциите в четвъртък, 10 март 2022 г.