0

С кокът на тока, газа, горивата вече вдигна цената на хляба, видя „Телеграф“.

Масовият насъщен е поскъпнал с 30 стотинки. Така тостерният хляб, който вървеше по 1,60 лева, вече се продава по 1,90 лева, а другите твърдо минаха 2 лева и независимо от грамажа гонят високи цени. Малка кръгла пица, която се продаваше по 2,20, скочи на 2,50 лева в някои павилиони, а в други вече се продава и по 4 лева, въпреки че размерът й не е по-голям.

Причини

Цената на тока и газа са основни структуроопределящи компоненти в себестойността на хляба. Когато тези цени растат главоломно, е факт, че стойността на хляба не остава същата.

Към днешна дата, ако има покачване в себестойността на хляба, това е факт, за който ние говорим и предупреждаваме от месец и половина, заяви пред „Телеграф“ Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите. Вече работим хляб от пшеница от реколта 2020/2021 г., която има с над 60% по-висока цена от миналата година по това време. Вече говорим за огромна не само национална, а и световна инфлация, говорим за покачване цената на енергията с над 250 процента, на газа с над 200 процента, цената на горивата, с които се движат транспортните средства, вече е с 65 процента по-висока. Заради всичко това цената на хляба е променена, но тя продължава да е различна за всеки български производител. В случая говорим за 20-30 стотинки по-висока цена. Един човек потребява по 10 хляба на месец. Ако приемем, че увеличението е 20 или 30 стотинки на всеки хляб, бюджетът на потребителя се е увеличил с 2-3 лева на месец, каза Кукушева.

Действия

Правителството, държавата трябва да компенсира тази разлика през пенсиите при социално уязвимите хора, така че да продължим да развиваме пазарна икономика, категорична е Кукушева. Категорично сме против използване на методи за потискане на цените, защото това може да доведе до изкривяване на пазара и до фалит, до закриване на работни места и освобождаване на работещи. Ние ще продължим да работим и да плащаме данъци, но очакваме данъците да бъдат справедливо разпределени при социално уязвимите групи.

Държавата България е богата държава. Има проблем, че немалка част от хората са бедни. За да може те да преживяват и запазят човешкото си достойнство, държавата трябва да подпомага уязвимите групи. Да ги подпомага с предвидимост, не еднократно, не на база на протести, не на базата на оплакване. Трябва да има ясна визия как да бъдат подпомогнати тези социално уязвими групи. Плащаме достатъчно данъци, подчерта Кукушева. Тя предлага ДДС на основни храни, не само на хляба, да стане 9%.