0

Б ългарският енергиен холдинг (БЕХ) смени цялото ръководство на "Булгаргаз". Това става ясно от протокол от заседание на БЕХ, който е качен в Търговския регистър.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) смени цялото ръководство на "Булгаргаз". Това става ясно от протокол от заседание на БЕХ, който е качен в Търговския регистър.

Заседанието на Съвета на директорите на холдинга се е състояло вчера в 17.30 часа. На него е решено, че се освобождава изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Ангелов Павлов, както и останалите членове на борда - Светослав Танев Делчев, Диана Стоянова Бонева, Илиян Кирилов Дуков, Николай Атанасов Дончев.
В новия борд на дружеството са назначени Людмил Венциславов Йоцов, Анжела Светославова Славова, Антон Йорданов Адамов, Иван Димитров Топчийски, Стефан Пандов Войнов, съобщи БТА. 

„Преди няколко седмици

стартира проверка от БЕХ

(на „Булгаргаз“). Колегите вследствие на данните, които са събрали, както и някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение“, обясни министърът на енергетиката Александър Николов пред бТВ причините да освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“.

По думите му няма връзка между акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ и освобождаването на ръководството на дружеството, но отбеляза, че не знае каква е причината за проверката на Агенцията. „По-скоро решението е взето на база това как е можело да се управлява дружеството и да се защитава обществения интерес“, коментира Николов. Енергийният министър не поиска да коментира какво е установила проверката на БЕХ в „Булгаргаз“, но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под „неговата шапка“.

Николов все пак отбеляза, че в последно време много се е говорило за допълнителни доставки на газ от Азербайджан и е имало писмо, че такива доставки са били възможни.

Уволненията в „Булгаргаз“ са незаконни

смята пък бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова. „Този мандат се прекратява при определени от закона случаи. Тук не става въпрос за такива случаи, а за това, че сме свидетели на една безпощадна вълна и овладяване на ключови позиции в енергетиката“, каза Петкова.

Според нея в случая става въпрос за сблъсък на лобита. „Аз няма да се изненадам ако следващата стъпка е свързана с това по веригата да се върнат т.нар. посредници. Това ще доведе и до покачване на средната цена на природния газ и хората и бизнеса много скоро ще усетят това“, каза Петкова. „Ако това е промяната, за която слушаме, нищо добро не очаква България“, каза още тя.