0

С упата в заведение в най-големия ски курорт у нас – Банско, „удари“ 30 лева, сигнализират потребители в мрежата. Едва за няколко часа публикация събра над 120 негативни коментара, осъждащи двойния стандарт в родните и чуждестранните курорти.

Супата в заведение в най-големия ски курорт у нас – Банско, „удари“ 30 лева, сигнализират потребители в мрежата. Едва за няколко часа публикация събра над 120 негативни коментара, осъждащи двойния стандарт в родните и чуждестранните курорти.

От публикуваната в интернет снимка на касов бон от ресторанта на Бъндеришка поляна става ясно се вижда, че клиентите са платили 127 лева за една лазаня, супа „младо телешко“, 750 мл минерална вода и греяно бяло вино. Оказва се, че докато по курортите в България лазанята се търгува по 39 лева, бутилката вода по 13 лева, а чаша греяно бяло вино по 15 лева, „на 3000 метра

в Алпите едно кафе струва 1.30 евро“,

шруделът пък е на цени от 5 евро. Нашенци си обясняват този феномен с възможността „супата да е от бразилско теле, а виното - френско от реколта 1964 г.“. Доказателство за изненадата на клиентите е и фактът, че част от сметката - 116 лв. е платена кеш, а останалите 11 лева - с карта. Други потребители в мрежата пък алармират, че подобни високи цени се наблюдават не само по зимните курорти, но и в хижите у нас.

„В хижа Ястребец колата е 8 лв. - същата цена, обърната във франкове, е и колата в Давос, коментира под публикацията Евелина Цитини.

В заведенията под връх Тодорка обядът и вечерята също излизат „солени“ на туристите. Справка в менюто на един от обектите разкрива, че в първите дни след официалното откриване на зимния сезон

300 грама пържени картофи са стрували 11 лева,

за добавка сирене пък се е налага туристите да доплатят още 2 лева. Впечатление правят още колосалните суми за 600 грама свински ребърца - 42 лева, и порция пилешко филе със задушени зеленчуци за 22 лв. В случай че туристите решат да се сгреят единствено с чаша горещ чай или кафе, ще се наложи да броят между 4 и 6 лева. Според собствениците на ресторанти и заведения спекулата се дължи на повишените цени на електроенергията и природния газ.

Припомняме, че скокът на комуналните разходи и новите здравни разпоредби - работа на 50% от капацитета до 22 часа, принуди редица собственици на заведения да преустановят своята дейност. „Фалират заведения всеки ден, а загубите са колосални. Не само че загубихме много голяма част от клиентите. Ние загубихме много голяма част и от персонала, който напусна, за да отиде да работи на места, където не им искат зелени сертификати“, коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов в ефира на БНР.

Подобни тенденции обаче явно са наблюдават

и при цените на туристическите пакети.

„Вчера резервирах 5 нощувки - заболя ме сърцето и ме е срам да кажа колко пари са. Следващата зима май ще сме на ски в Швейцария“, жалва се Яна Иванова, а друг духовит онлайн потребител я съветва да отиде на ски почивка в „друга евтина дестинация“ като Австрия, Италия или Швейцария.