0

Б ългарският спортен тотализатор да може да организира онлайн моментна лотария.

Това гласят промени в Закона за хазарта, които предлагат група депутати от ПП, БСП и независими, напуснали ИТН.

Това би дало възможност да се достигне до нов кръг от потенциални участници, би увеличило приходите от този вид игра при оптимизиране на финансовите показатели, тъй като ще доведе до спестяване на разходи за печат, мотивират се вносителите.

Мотиви

Те изтъкват още, че в повечето държави от ЕС е допустимо провеждането на онлайн моментна лотария, като дават пример с Белгия, Финландия, Чехия, Хърватия, Германия, Италия, Полша и др.

За да може да се допълни продуктовата гама на тотализатора, се предвижда и възможност БСТ да може да организира и игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти.

Облекчения

Проектозаконът предвижда още да се премахне забраната за организиране на някои хазартни игри в блокове без изрично разрешение от етажната собственост. Това ограничение остава само за бинго, игрални автомати и казино. Целта на промените е да се даде възможност на държавния хазартен оператор да разшири физическата мрежа от тото пунктове и постигане на наситеност като средноевропейската - 1 пункт на 1725 души. За сравнение БТС през 2020 г. има 1507 пункта, в които може да осъществява своята дейност, което прави 1 пункт на 4613 души население. Предлага се да отпадне и въведено единствено за държавния хазартен оператор изискване, считано от 7 август да ограничи предлагането на продуктите си само в поддържаната от него собствена приемателна мрежа. Това е финансово необосновано, защото разходите за поддръжка и персонал на собствени пунктове са 7 пъти по-високи, мотивират се вносителите.

Ако тази забрана не отпадне, 500 000 души могат да бъдат лишени от възможността да пускат фишове или да купуват лотарийни талони, посочват пред медиите от БСТ.