0

С между 2 и 3 ст. седмично ще се вдигат цените на горивата. Това разказаха управители на редица бензиностанции пред „Телеграф“.

Скокът ще засегне както търговците, които са пуснали горивата на ниски цени, така и тези, при които са на средното за страната ниво и дори по-високи. В момента най-масовият бензин А95 се налива срещу 2,44 лева за литър. Така пълненото на резервоара с капацитет около 60 литра ни излиза малко над 146 лева. Цената на дизела пък удари 2,50 лева за литър и за да заредим догоре, ще платим 150 лева.

От началото на годината до момента цените на горивата са скочили с 3 ст., показва справка в сайта фуело.нет. На 1 януари цената на А95 е била 2,41 лв. за литър, а нафтата се е наливала срещу 2,47 лева. Единствено има намаление при пропан-бутана с 2 ст. и той се продава средно за 1,38 лв. вместо за 1,40 лв. за литър. В същото време метанът, който е природен газ, е скочил от 2,54 лева за килограм на 2,95 лева. Това е и горивото с най-значително увеличение от началото на година до момента. Причината е увеличението на цената му на международните борси.

При петролните продукти ръстът на цените се дължи на поскъпването на синьото гориво, което в края на миналата година струваше 78 долара за барел, а в момента се търгува за 88 долара

Възстановяване на световната икономика и ръста на търсенето, в съчетание с намаляващи запаси и свиване на свободния капацитет на производителите, вещаят само по-високи цени, които до няколко месеца ще достигнат нива от 100 долара за барел. Това прогнозира Борис Петров, финансов анализатор, пред „Блумбърг“ преди дни. Липсата на предлагане, което да догони търсенето, е основна причина за близки до седемгодишния рекорд цени на петрола. Експертът е категоричен, че цената над 100 долара за барел ще се появи до няколко месеца, и предупреди, че няма достатъчно опции тя да се върне обратно.