0

399 паралелки са карантинирани към 10 януари, сочи справка за „Монитор“ на образователното министерство. При средно 25 деца в клас в домашна изолация като заразени или контактни са близо 10 000 ученици. Най-голяма част от карантинираните паралелки са в столицата – 108, става ясно още от данните на просветното ведомство. В същото време в 57 от всички 265 общини у нас няма нито едно дете в домашна изолация.

399 паралелки са карантинирани към 10 януари, сочи справка за „Монитор“ на образователното министерство. При средно 25 деца в клас в домашна изолация като заразени или контактни са близо 10 000 ученици. Най-голяма част от карантинираните паралелки са в столицата – 108, става ясно още от данните на просветното ведомство. В същото време в 57 от всички 265 общини у нас няма нито едно дете в домашна изолация.

В началото на календарната година положителен тест за коронавирус са дали 4027 лица до 19-годишна възраст, става ясно от данните coronavirus.bg.

В последния ден на 2021-ва заразените лица в тази възрастова група според данните на здравно министерство са 41 431, докато за периода 1 до 10 януари броят им е нараснал до 45 458. За първите четири дни на годината новите случаи са малко над 600 и общият брой става 42 043. След края на ваканцията на 4 януари до този понеделник положителните случаи на лица до 19 години са над 3400. От данните на сайта става ясно още, че ден след това (на 5-и) новите случаи сред лицата между 0 и 19 години са 675 и общият им брой нараства до 42 718. Така към 10 януари те вече са 45 458.

В същото време тестовете в училище миналата седмица хванаха само 178 ученици с положителни проби за коронавирус. Най-много – 81, бяха заразените при гимназистите. Учениците бяха тествани само веднъж, тъй като в началото на декември у нас бе въведена практиката за скрининг само в първия учебен ден от седмицата, а не както в началото – два пъти. Основните причини за това бяха две. Тогава епидемиологичната ситуация у нас се подобряваше и за част от общините дори не се налагаше тестване, защото 14-дневната заболеваемост беше под 250 на 100 000. По-големият проблем бе, че заради забавянето на доставката на поръчаните от МЗ тестове не бе сигурно кога ще бъдат осигурени такива и за големите ученици, които продължаваха да бъдат онлайн. Заради скрининга веднъж в седмицата обаче се стига в ситуация, в която деца с отрицателен тест в първия ден след ваканция дават положителни резултати в събота. Затова и в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“ се налага карантинирането на седем паралелки, които са били контактни със заболелите.

За да се избегнат случаи като този, директорите призовават учениците отново да бъдат тествани два пъти в седмицата. „През декември все още нямаше тестове за големите ученици, които продължаваха да учат от вкъщи. Това по-скоро бе мярка, която се въведе под натиска на обществото да се върнат децата, и то в условия, когато заболеваемостта намаляваше. Сега в тази ситуация всички изследвания в другите държави се изисква най-много 72 часа между тестването. Затова според мен е задължително два пъти тестване, за да имаме по-голяма точност“, смята директорът на 51-во Асен Александров. По думите му може би трябва да се търсят и тестове, които със сигурност да ловят Омикрон. Директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов също смята, че тестването два пъти в седмицата е по-смислено.

„В цяла Европа учениците се тестват два или три пъти в седмицата. Тогава ефективността е много по-голяма. Успеваемостта на тестовете по указания е ниска, но когато се правят 2 или 3 пъти седмично, възможността да бъдат уловени положителни е много по-голяма. Трябва да се правят поне 2 пъти, иначе всичко се обезсмисля“, коментира Стаматов. В момента в 119-о има само 2 карантинирани паралелки или 50 ученици от 1500.

В края на миналата година МОН заяви, че има тестове и за тестването на 17 януари. От здравно министерство още тогава обаче обявиха обществената поръчка за 12 500 000 теста. По данни на МОН в клас са се върнали малко над 600 000 ученици, но част от тях имат зелен сертификат. Дори и всички да трябва да бъдат два пъти в седмицата, ако няма забавяне на доставките, ще има достатъчно бройки за 20 тествания или за 10 седмици при два скрининга седмично.


1,65% от педагозите у дома


1,65% от учителите в страната са поставени под карантина към 10 януари. В 93 общини в страната няма карантинирани педагогически специалисти, казват още от МОН. По думите на Стаматов отсъствието на 4-5 учители би затруднило учебния процес. Той подчерта, че това обаче не трябва да са причина училищата да преминават към онлайн обучение. „По-добре е да има отделни карантинирани паралелки, а не да се затваря цялото училище. Когато отсъства даден колега, той възпрепятства учебния процес само по даден предмет или на даден клас, ако е в начален етап. Затваряйки цялото училище, учителите няма да станат по-добре. Те пак ще бъдат в болничен. Това не е добрият вариант. Училището се отваря 5 пъти по-трудно, след като се затвори“, заяви той. Така даден клас хипотетично би имал само 1 свободен час, а не известно време изцяло онлайн обучение. В 51-во към момента също има няколко отсъстващи учители - една учителка с ковид и няколко със сезонен грип. „Към днешна дата няма да имат проблем. Надявам се и към края на седмицата да е така“, каза Александров.