З аетостта на интензивните легла за лечение на COVID-19 към днешна дата в област Пазарджик е 64%.За лечение на неусложнени пациенти има свободни 103 легла, а за интензивно лечение свободните легла са 14. Лечебните заведения имат възможност за допълнителни легла при увеличаване броя на хоспитализациите. Разкрити са и девет педиатрични ковид легла в МБАЛ Пазарджик и „МБАЛ Здраве – Велинград“. 

Заетостта на интензивните легла за лечение на COVID-19 към днешна дата в област Пазарджик е 64%.За лечение на неусложнени пациенти има свободни 103 легла, а за интензивно лечение свободните легла са 14. Лечебните заведения имат възможност за допълнителни легла при увеличаване броя на хоспитализациите. Разкрити са и девет педиатрични ковид легла в МБАЛ Пазарджик и „МБАЛ Здраве – Велинград“. 

Това стана ясно на заседание на Областния щаб за борба с Ковид-19, на което беше обсъдена актуалната епидемична обстановка в областта и прилагането на мерките в новия Национален оперативен план за справяне в пандемията.

Ръководителите на лечебни заведения споделиха, че въпреки увеличаващата се заболеваемост, на този етап няма натиск върху здравната система в областта, необходимо да се упражни по-стриктен контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

Заболеваемостта в областта на 100 000 население към 19.01.2022 г. – 848.79. Общия брой активни COVID  пациенти в област Пазарджик – 2 274. Броят на децата до 18 г. – 323 (от тях 276 ученици), от тях хоспитализирани са 5. Учителите с коронавирус са 81, 60 в училища и 21 в детски градини. Брой на лица с коронавирус на домашно лечение в момента – 2 104, хоспитализираните пациенти с коронавирус в момента по лечебни заведения – 170, брой на пациентите на интензивно лечение – 21, медицински лица с коронавирус към момента – 28. Броят на лицата поставени под карантина за областта е 3 615.

Областният щаб реши да се засили контрола по спазване на противоепидемичните мерки. Експертите от РЗИ, ОДБХ и ОДМВР Пазарджик ще продължат съвместните проверки и през почивните дни на територията на цялата област. Мерките включват: носене на маски на открито, там където има струпване на хора, носене на маски от персонала на хотели и заведения за хранене, носене на маски в закрити обществени помещения и в градския и междуградския транспорт и спазване на дистанция. Проверка за валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

Всички кметове на общини в областта трябва да прецизират и по възможност да отложат провеждането на масови мероприятия и временно преустановяване дейността на пенсионерските клубове.

Съгласувано с РЗИ, кметовете на общини трябва да засилят ваксинационната кампания по места. Чрез кметовете на кметства да информират жителите на малките населени места за възможността мобилни имунизационни екипи на РЗИ да ги посетят на място.