0

1565 български лекари са избрали да работят в чужбина за по-малко от четири години. Толкова е броят на сертификатите за добра медицинска практика, издадени от Българския лекарски съюз в периода от 2018 г. досега. Документите се вземат от специалисти, желаещи трайно или временно да работят зад граница. Най-голям интерес българските лекари проявяват към Англия и Германия.

Спешно

Държавата трябва да се намеси спешно за задържане на медици от дефицитни за страната ни специалности - педиатрия, детска неврология, детска психиатрия, анестезиология, вирусология, съдебна медицина, спешна помощ, епидемиология. Това единодушно мнение изразиха лекари от съответните специалности. Вероятно специалността, която най-напред ще изчезне от България, е педиатрията, прогнозира проф. Атанас Темелков от Александровска болница пред БТА. По думите му напускащите България млади лекари получават в чужбина начална заплата от 2500 евро. Младите лекари напускат не само заради заплащането, а и заради условията на труд, каза той.

Достойно

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров младите лекари нямат достатъчно достойно заплащане, което да гарантира бъдещето им, посочи и председателят на съсловната организация. По думите му в анестезиологията няма отделна клинична пътека, в педиатрията стойностите на клиничните пътеки са ниски, патоанатомите практически не съществуват в договора на НЗОК, а се финансират от общите приходи на болниците.