0

П оне 200 двойки избраха да минат под венчило на огледалната дата 22.02.2022 г., която е единствена за хилядолетието и освен това се пада и във вторник. През изминалата година се наблюдава истинска истерия за вдигане на сватби, като скокът в някой области е до 50 на сто. Това показа проверка на „Монитор“ за интереса на младоженците към любопитното съвпадение на цифри.

Поне 200 двойки избраха да минат под венчило на огледалната дата 22.02.2022 г., която е единствена за хилядолетието и освен това се пада и във вторник. През изминалата година се наблюдава истинска истерия за вдигане на сватби, като скокът в някой области е до 50 на сто. Това показа проверка на „Монитор“ за интереса на младоженците към любопитното съвпадение на цифри.

80 двойки са резервирали датата 22 февруари 2022 г., за да сключат граждански брак. Това съобщиха за „Монитор“ от Столичния дом за радостни обреди и уточниха, че заради големия интерес ритуалните зали ще работят с удължено работно време в този ден. Миналата година едва шест двойки в столицата са си казали „Да” на 22 февруари, но тогава в датата имаше и 1-ца заради годината.

„Винаги е имало бум на сватбите на огледални дати, независимо дали е делничен или празничен ден“, обясниха от Столичния дом за радостни обреди и добавиха, че тази мода тръгва от Холандия още тази година са подадени 156 заявки за записвания за обредните зали в София, от които 73 онлайн, чрез услугата за резервиране на дата за сключване на граждански брак, която стартира миналата година.

През мината година броят на сватбите в столицата е бил малко над 5 000. 2020 г. Беше значително по-слаба и е със силно изразен отлив на сватбените церемонии - едва 4372 броя, отчетоха от Столичния дом за радостни обреди. През 2019 г. двойките, които са положили подписа си са били близо 5 900.

Въпреки че през последните години увеличаването на смесените бракове се е превърнало в устойчива тенденция, по време на пандемията се наблюдавал спад, защото и влизането в България от определени страни става по-трудно. „Трябва да отбележим и тенденцията за увеличаване броя на легализациите на бракове между българи сключени в чужбина“, допълниха от дома за радостни обреди.

18 двойки във Варна са заявили желание досега да се венчаят на огледална дата 22.02.2022. Ако до този ден броят на двойките младоженци достигне и 22, символиката ще е пълна. Голям интерес за сключването на брак има и към датите 14 и 20 февруари, така че определено за тази година месецът на сватбите във Варна е февруари, коментират организаторите на венчавките към общинската фирма „Обреди“.

Като цяло 2021 година се е оказа по-добра от предходната за младоженците


във Варна, като 1 080 двойки са сключили граждански брак,


което говори за подем при венчавките за миналата година. Най-младите, решили да преминат под венчило, са 17-годишни, а най-възрастната двойка, която се врича във вярност е от Дом за стари хора.

Смесените бракове в морската столица, които преди години предизвикваха интерес, вече са ежедневие, показват данните в регистъра на дружеството. Варненки се омъжват дори за жители на далечни държави, като Чили и Мексико. Варненци пък си водят половинки и от Китай, но най-много смесени бракове има с украинки. Намалява обаче броят на българите, живеещи в чужбина, които се завръщат в родината, за да сключат брак, казват още от „Обреди“.

В Пловдив мераклиите да се разпишат на историческата дата са 20, в Русе, Шумен са по 6, а в Търговище – 5. В Добрич, Кърджали, Кюстендил и Перник желаещите са между две и четири бъдещи семейства.

За 2020 година общо сключените граждански брака в община Благоевград са 370. От чужбина са пристигнали 175 двойки, а местните младоженци са били 195. В близкото село Церово се е бракосъчетала една двойка, имайки впредвид, че селото е от българи мохамедани.

За миналата 2021 година общо съставените брачни актове са 509 – от чужбина са пристигнали 285 двойки, а от областния град 224 двойки са се бракосъчетали. Село Само три двойки са записани за сключване на граждански брак за датата 22.02.2022 година.

От началото 2022 година, годината до 9 февруари във Видин има сключени само 9 брака, от които осем двойки само са подписали в гражданското без ритуал. За датите 12 и 20 февруари са заявени по една сватба.

Може би затова през февруари на датата събрала в себе си шест двойки - 02.02.2022 във видинския „Обреден дом“ ще сключат брак само две двойки младоженци.

Справка за броя на сключените бракове през 2021 г. показва истински бум във Видин - общо 229, като част от тях са били заявени в предходната но поради пандемията се отложени. Това каза Пролетка Велкова, управител на общинско предприятие "Обреден дом" - Видин.

Във Велико Търново броят на заявените сватби за 2022 г. е колкото реално направените през 2020 и 2021 г. взети заедно. За сравнение от общинския обреден дом дават като цифри следния пример. През първото деветмесечие на 2021 г. направените сватби са 154, срещу 121 срещу същия период за 2020 г. Едновременно с това заявените за 2022 г. сватби надхвърля 300. За 22 февруари 2022 г. в Търново няма заявени регистрации за граждански бракове, тъй като се пада ден вторник. А в Търново през зимата сватби и регистрации на


граждански бракове се правят почти единствено през почивните дни.


Бракосъчетанията за последните две години в Монтана са се увеличили със 37% . Повече сватби отчитат и в ритуалната зала, като на 14 февруари нямаше желаещи да сключат брак, но за датата 22.02 записаните двойки са три. Едната от тях е отлагала сватбата си няколко пъти заради COVID ситуацията.

Данните от Обреден дом – Кюстендил, покачват, че през миналата година са извършени общо 180 ритуала, от които 25 са изнесените.

В любима дата за младоженците се превърна и 22.02.2022 година. Въпреки, че се пада делничен ден, вече заявка са дали 3 двойки, като не е изключено да има и четвърта.

„На хората им харесва тази съвкупност от цифри. Помни се лесно и в същото време

младоженците смятат, че ще им донесе щастие“,

коментират още от ритуалната зала в областния град.

Сватбите – една от уникалните сватби на крепостната стена в Кюстендил.

10 двойки са се записали за сватбен ритуал в Стара Загора на сакралната дата 22 февруари, независимо че денят е работен, показва справката в дирекция „Гражданско състояние“ при общинската администрация. Сред мераклиите да сменят гражданското си състояние са и двама чужденци: индиец и нигерийка, по предварителни данни почти за всички това било първо минаване под венчило. От началото на януари брак под липите са сключили 10 двойки, което било сравнително добро продължение за предходната 2021 –а, когато наздравици и възгласи „Горчиво!“ са проехтели 620 пъти.

Статистиците преброиха, че сключилите през последните 12 месеца брак са със 150 повече от предходната година. Пак те подсказват, че „питката“ има две страни: 266 са разводите, в 10 от тях това е било за втори пътна поне една от страните, а при два-за трети. Имало и един случай за пети развод, но администраторите разказват, че две от сватбите мъжът преминал под венчилото с една и съща дама. Към 8 февруари в близкия Казанлък имало само две заявки за сватба на 22 февруари, 4 са в Сливен, заявките за тях били от края на м.г..


* Темата подготвиха: Йоанна Григорова, Северина Иванова, Христо Христов, Румен Жерев, Галя Петрова, Иван Първанов, Добромир Радушев