0

О коло 4 хиляди души са преминали през COVID-зоната на военната болница в Сливен от началото на пандемията до момента. При почти половината от тях се е налагала хоспитализация. Това съобщиха от ВМА на фейсбук страницата си.

Около 4 хиляди души са преминали през COVID-зоната на военната болница в Сливен от началото на пандемията до момента. При почти половината от тях се е налагала хоспитализация. Това съобщиха от ВМА на фейсбук страницата си.

ОТ военна болница обясняват, че помощ при медиците търсят хора в различна степен на развитие на болестта. Над 2300 са амбулаторните прегледи, но при друга, значителна част от търсещите помощ лечението в домашни условия е било противопоказно.
"Видяхме много, през нас преминаха всякакви случаи – леки, среднотежки, тежки. За съжаление не на всички успяхме да помогнем. Но винаги сме се борили и продължаваме да се борим до последно за всеки един живот. И това е така не само с COVID-болните, но и с всички останали наши пациенти", коментира полк. д-р Илиян Комитов, началник на МБАЛ-Сливен към ВМА.


И макар да са хиляди случаите със заразени пациенти, някои от тях се открояват в съзнанието на медиците. "В навечерието на Нова година изписахме Галя. След 50 дни лечение. 14 от тях тя прекара на апаратна вентилация. Започна продължително възстановяване с кислородотерапия. Битката при нея продължи и в домашни условия с рехабилитация, заради полиневрит, който засегна крайниците й. Но тази пациентка е един от примерите, че всички – и медици, и пациенти, трябва заедно да се борим, коментира д-р Коста Къчев.
През инфекциозното ни отделение са преминали множество пациенти, много от тях с изразена дихателна недостатъчност. Смятам, че всички колеги – лекари, сестри и медицински специалисти, са изключителни професионалисти и влагат всички усилия и ресурси, за да можем да помогнем на колкото се може повече хора, казва и д-р Радостин Иванов.
 От ВМА напомнят, че още от самото начало на извънредната ситуация с COVID-19 военната болница в Сливен поема голяма вълна от заразени с новия коронавирус пациенти. Тенденцията се запазва и до днес. Болницата се превърна в предпочитано лечебно заведение за пациентите от областта и по отношение лечението на т.нар. пост-COVID-синдром. Паралелно с грижата за COVID-пациентите в болницата започва усилена реконструкция на Клиниката по инфекциозни болести. По модела на столичната такава, отделението за заразноболни пациенти е обособено в самостоятелна сграда, напълно реновирана и обзаведена, с допълнителен асансьор и кислородни инсталации.
"Идеята е във всички наши болници в страната да имаме такива самостоятелни клиники. А и самата история на медицината и конкретно на военната медицина подсказва, че трябва да имаме такива готовности. Трябва да мислим с ходове напред, когато се очаква коронавирусната инфекция да продължи дълго време, коментира от своя страна и началаникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.
Моментните наблюдения на медиците са за по-леки форми като протичане на заболяването, но голям брой на пациентите, отчитайки ниските нива на ваксинация.
Отново се наблюдава бързо запълване на легловия фонд. Натоварено е, но пък по отношение на лечението, смело мога да заявя, че натрупахме сериозен опит. Прилагаме всички утвърдени терапии, правим всичко по силите ни, отчита началникът на болницата полк. д-р Илиян Комитов.