0

623 лв. средна пенсия вземат възрастните в столицата, а в Разград – 424 лв. Това показват данните на Националния осигурителен институт за първите девет месеца на годината. От тях става ясно, че продължава да се увеличава разликата между парите за старост в София-град и останалите области на страната.

Също така прави впечатление изоставането на Пловдив. Там средният размер на пенсията е 504 лв., а във Враца 508 лв. Жителите на Смолян вземат само с левче по-малко от пловдивчани. Навсякъде освен в столицата средният размер на парите за старост е под 600 лв. Бургас, Перник и Варна се подрежат на челните места по високи средни възнаграждения на старини след София-град. 575 лв. вземат бургазлии, което е с 30 лв. Повече, отколкото възрастните в морската столица. В Перник пък получават средно 567 лв. и могат да си позволят с два килограма сирене повече, отколкото възрастните в Стара Загора.

Освен Разград в дъното на класацията, с най-ниски пенсии са Търговище, Силистра, Кърджали. Там парите за старост минават четири стотака, но с не повече от 30-40 лв. Общо за страната средният размер за деветмесечието е 515 лв. През септември хората са вземали 526 лв. средно, а през януари 508 лв. От НОИ уточняват, че в средните размери за месеците от януари до септември е включена добавката от 50 лв. Без нея сумата не превишава 500 лв. на месец.