0

64 наши сънародници се връщат у нас от Русия с хуманитарен полет. Това стана ясно от изявлението на министър-председателя Кирил Петков след срещата на членки на НАТО от Югоизточна Европа, организирана от самия него. Както по-рано "Телеграф" съобщи, правителственият самолет кацна малко след 11 часа тази сутрин на московското летище „Внуково“. 

Връщането на гражданите се осъществява с правителствения самолет заради забраната на български пътнически самолети във въздушното пространство на Руската федерация. Такава забрана има и за руски самолети в нашето небе. 

Освен това Петков подчерта отново, че нашият посланик в Русия е извикан у нас за консултации и очаква същото да направят и от отсрещната страна. 

На самата среща пък са проведени разговори за задълбочено сътрудничество на четирите държави, участващи в нея - Румъния, Република Северна Македония и Черна гора.

„Важно е да сме заедно, да се координираме. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани на всички теми”, каза Кирил Петков. 

„Когато трансграничното сътрудничество е координирано, когато имаме обща стратегия, когато икономическото стравнение се обедини, може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион и да споделяме сигурност”, заяви Петков. 

Той обясни и кои са обсъдените теми. Първата е била – координацията в енергетиката. „Обсъдихме как може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнат да работят в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция”, заяви Петков.

Министър-председателите са си “стиснали ръцете” и за сътрудничество в отбраната. "Всички държави в НАТО говорят за самолети, инвестиции в оборудване, но това оборудване работи заедно със съответната логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да бъде достатъчно силна. Вместо това да говорим за скъпи военни системи, по-добре е да се координираме на местно ниво, за да създадем синергия в отбранителните си способности", обясни Кирил Петков.

Обсъден е бил и коридор номер 8, както и коридорът от Александруполис към Бургас, Варна и Констанца.

Изкореняването на корупцията пък е било определено като ключово за премахването на руското влияние в държавите. 

Сред дискутираните теми е и сътрудничеството на държавите, по-специално на Румъния и България за справянето с бежанската криза. 

Едно от притесненията е, че Русия спря износа на жито и пшеница, каза още премиерът Кирил Петков. „Второ – украинските пристанища на Черно море не може да транспортират тяхната реколта. Притеснени сме и от недостига на торове, която се дължи на забраната за износ и от двете страни. За щастие нашия регион е благословен с възможността да отглежда такива култури. Нашата задача е да се координираме и да си помагаме, за да гарантираме, че няма да има голям недостиг”, каза Петков.

„Това е ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем едно ново начало”, заяви премиерът на  Черна гора Здравко Кривокапич. „Това ще ни даде възможност да започнем работа по наистина важното – да работим повече и да говорим по-малко. Заедно”, каза още той. Изрази възхищението си към гражданите на Румъния и България, които помогнаха да бъдат посрещнати много мигранти.

По думите му всички неща, обсъдени на днешната среща, ще позволят да се действа заедно. „Според мен тук на Западните Балкани сме много мъдри. Сега дойде времето всички да се съберем и да действаме заедно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите граждани. Трябва да оставим миналото зад нас и да мислим за бъдещето”, заяви Кривокапич.

По думите на Кривокапич сътрудничеството ще помогне на държавите да действат по умен начин, за да се осигури по-доброто бъдеще и качеството на живот на гражданите в региона. Предвижда се и да се създадат по-добри условия, така че работещите в чужбина да се завърнат в родината. „Черна гора е може би единствената държава в Европа, която не използва газ. Ние обаче имаме потенциал за това и разглеждаме потенциалните начини на доставки. Имаме голямо пристанище, където можем да използваме втечнен газ. Но ако не развием необходимите връзки – нашият регион ще бъде по-различен от останалата част на Европа”, каза той.

Според северномакедонския премиер Димитър Ковачевски срещата, организирана от Петков само няколко дни след извънредната среща на НАТО в Брюксел, е силно послание за солидарност към Украйна. Тя е дала възможност да се обсъдят стратегиите за справяне с последиците от войната там. 

На въпрос дали темата с езика на омразата в Северна Македония спрямо България е била дискутирана като условия за даване на подкрепа за членството на РСМ в ЕС, Ковачевски подчерта, че диалогът между двете страни е основан на европейските ценности. Обясни, че винаги съществуват "малки маргинализирани групи, които не биха искали диалогът да се движи в правилната посока", но те не могат да повлияя на добросъседството.