0

Т ри стотака излиза наемане на самостоятелна вила под наем за две нощувки за студентския празник. Предложенията в интернет са както за самостоятелни къщи в селски райони, така и за бунгала или вили в зимните курорти. Тези в Боровец например излизат по 300 лева за две нощувки, а в помещението се събират до 4 човека. Вилите разполагат с дневна със спалня и още една стая с легла. Също така имат кът за хранене, кухненски бокс, баня и тераса. Някои от самостоятелните къщи разполагат и със сауна. В Стара Загора пък има къщи, които побират до 13 човека, а цената е 260 лева на вечер.

Около 300 лева излиза и трапезата за студентския празник, разкриха учащи във вузовете. В сметката се включват алкохол, мезета и храна. Някои разчитат на роднини, които си правят домашна ракия и вино, да ги снабдят с горивото за настроение, както и с туршия и кисело зеле за мезе.

Обикновено при домашни събирания няколко човека от компанията пазаруват, а след това сметката се разделя поравно между всички, разказаха студенти. Често родителите също се включват с приготвяне на някакво ястие, с което да се почерпят младежите.

Заради изискването за зелени сертификати тази година много от студените не планират да празнуват в кръчми и хотели. Много от тях се притесняват да посещават и къщи за гости, защото може да има проверка за сертификати, а повечето от младежите нямат такива, защото се притесняват от ваксината.

Част от студентите пък ще се насочат към ски пистите, където няма изискване за представяне на зелен сертификат. При хубаво време може и празникът да се пренесе на пистата, разкриха студенти, а след това да търсят място за продължение на купона.

Тези, които ще се тестват и ще си извадят сертификат в хотелите, цените варират от 36 до 150 лева на човек на вечер, в зависимост от мястото, както и това какво е включено. По-скъпи са местата за настаняване в зимните курорти, а евтино може да се отседне в къщи за гости в селищата с исторически и културни забележителности като Трявна, Тетевен и други. В някои от хотелите има организирани празнични вечери с изпълнители за празника, а други включват в цената само нощувка със закуска и ползване на спа център.