"Подобно на грипа ще се правят имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти, което е единственото спасение. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на противоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на вируса в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса". Това заяви пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

По думите му

развитието на тази вълна не е завършило 

вървим към постепенно стихване, но това не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова лесно. Акад. Петрунов отбеляза, че е необходимо да се научим да живеем с коронавируса. Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да е налице колективен имунитет, не по-малко от 80 процента от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-ми ден от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че Омикрон е последният, но са изолирани нови варианти", допълни акад. Богдан Петрунов.


По думите му

15 процента от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините

затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100 процента ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу ковид", каза още акад. Богдан Петрунов.