0

К ъм момента не предвиждаме никаква промяна относно сроковете на валидност на зелените сертификати вътре в страната. Що се отнася до европейските - документите на хората с бустерна доза остават безсрочни. Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към момента не предвиждаме никаква промяна относно сроковете на валидност на зелените сертификати вътре в страната. Що се отнася до европейските - документите на хората с бустерна доза остават безсрочни. Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той поясни, че скъсеният до 9 месеца срок на действие на серитикатите за хора с две дози ваксина е договорен на международно ниво и важи само при пътуване в чужбина.

„Катерим пика на петата вълна, изненада няма. Ръстът ще продължи още 1-2 седмици, след което ще достигнем най-високите стойности и ще започне нормализиране на ситуацията”, коментира още Кунчев.

Той обясни, че има сериозна разлика в заболеваемостта в отделните региони на страната. „Ако над 2/3 от общините влязат в такъв режим, тогава ще обсъждаме и мерки на национално ниво”, подчерта здравният инспектор.