0

COVID добавките към пенсиите няма да могат да се изземват заради дългове. Тоакова решение взеха днес депутатите от бюджетната комисия на парламента.

COVID добавките към пенсиите няма да могат да се изземват заради дългове. Тоакова решение взеха днес депутатите от бюджетната комисия на парламента.

Това стана, след като бе прието предложението на омбудсмана Диана Ковачева за несеквестируемост на тези добавки.  

Текстът е заложен в законопроекта за удължаване на срока на действие на Закона за държавния бюджет на ДОО и НЗОК за 2021 г. Окончателното решение ще бъде взето утре в пленарна зала. "За" гласуваха 14 народни представители от комисията, 2-ма се "въздържаха" и нито един не гласува с "против".

Министърът на финасите Асен Василев заяви, че това, което може финансовото министерство да предложи, е окзването на техническа помощ. 

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански, депутат от ИТН, обяви, че върху паричните обезщетения не могат да се налагат запори по реда на Гражданско-процесуалния кодекс и Данъчно-осигуритения процесуален кодекс. 

"Добре е да направим към Централна банка едно писмо, в което тя да ни каже как се изпълнява точно това към пенсионерите, т.е. имам предвид как се изпълняват чл. 114 на КСО и други норми. Има ли нарушение във връзка с изпълнението на секвестируемост върху техните парични обезщетения и помощи, както и какви мерки биха взели", заяви още Каримански. 

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС посочи, че след като омбудсманът е направила това предложение, явно до нея са стигнали сигнали на хората. Той добави, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението, но според него наистина трябва да се изпрати писмо до БНБ.