0

Д ействията на прокуратурата от последните години и действията на вътрешния министър Бойко Рашков в момента, предизвикаха искри в първия и единствен дебат между кандидатите за президентския стол. Пред БНТ Румен Радев и Анастас Герджиков кръстосаха шпаги по всички наболели въпроси в страната. На няколко пъти Радев постави въпроса за прокуратурата и шкафчета, визирайки снимки, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Герджиков пък се ръководеше от кризите в страната, които по думите му са дошли при управлението на служебния кабинет, назначен от Радев, както и от ролята му на обединител. 

В началото и двамата се обединиха около това, че трябва редовен кабинет. Герджиков обаче изрази мнение, че Радев не се е постарал достатъчно, за да се създаде редовно правителство след изборите през април и юли. В отговор държавния глава му отвърна, че не е архитект на коалиции. 

За формацията на Кирил Петков и Асен Василев Радев категорично каза, че не се занимава с политическо инженерство или партийно строителство. "Те бяха много добри министри, разкриха редица слабости на предишното управление, решиха да скочат в партийната политика – това е тяхно право и отговорност. Ако аз реша да създам партия ще застана отпред", каза Радев.

На въпрос към Герджиков дали се припознава в профила за президент на ДПС, той отвърна, че думата обединител не произлиза от него, а от Конституцията и попита Радев дали не се разпознава също като такъв. Той му отвърна, че в Конституцията няма дума "обединител", а "единство". "Президентът олицетворява единството на нацията", заяви Радев и припомни, че  ръководството на ДПС отдавна му иска оставката и има причини за това.

Радев атакува Герджиков, че одобрява действията на прокуратурата в последните години и припомни протестите от миналото лято, а Герджиков го контрира като го попита за действията на сегашния вътрешен министър Бойко Рашков, който нарече "началник щаб на Радев". Герджиков разкри, че вчера в Софийския университет е имало полицията, която питала дали има хора, които купуват гласове. Тук Радев каза, че МВР работи единствено по сигнали. "Ако получи сигнали - не може да го остави без последствия. Това, че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия, си е за тяхна сметка", каза Радев. На това изказване Герджиков го призова да "слезе от облаците" и да попита хората из страната за действията на Рашков. "Отдавна обикалям, стъпил съм здраво на земята. Хората масово одобряват и благодарят, че са престанали да ги мачкат", отвърна Радев.

За промяната на Конституцията Герджиков призова събеседника си да покаже проекта си, за да се види дали не иска да променя в парламентарната република в президентски режим. Радев първо разкритикува предложение проект за промяна на основния закон от ГЕРБ и после увери опонента си, че в неговия проект "няма плашещи постановки за демокрацията".

Двамата коментираха и темата за еврочленството на Северна Македония. Герджиков заяви, че България трябва да настоява за спазване на договора. Радев пък бе категоричен, че страната ни не може да даде зелена светлина на Северна Македония за ЕС преди да се прекрати нарушаването на човешките права и да се изкорени езикът на омразата.

За Русия Радев каза, че не може да ни бъде враг, но към нея прибягвали "даващи се политици". Герджиков каза, че към Русия отношенията ни трябва да са прагматични. 

Санкциите по "Магнитски" Гердижков определи като "позор" и изрази мнение, че само трябва сами да си решаваме проблемите с корупцията. По темата Радев каза, че приветства наложени санкции от САЩ.

В разговора стана ясно, че и двамата са ваксинирани срещу коронавирус. Герджиков разкритикува Радев, че е трябвало да се вземат мерки по-рано, а лекарите на първа линия не получавали парите, които заслужават.

Относно инфлацията Радев призова да не се спекулира с темата, а Герджиков изрази мнение, че още лятото е могло да се вземат мерки.

Настоящият държавен глава определи опонента си като "кандидатът на коалицията Магнитски", а Герджиков коментира, че Радев се опитва да му препише предполагаеми грехове на други хора. Това се случи когато двамата влязоха в ролята на интервюиращи се един друг. 

Герджиков попита Радев за комплекс "Марица-Изток" дали има поет ангажимент за затварянето. "По Плана за възстановяване и устойчивост - 2038 г. -2040 г., ще отстояваме тези срокове. Работните места трябва да бъдат запазени, каза Радев, като площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например", отвърна Радев.

Той пък от своя страна попита основния си опонент дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето на разследванията за шкафчета, кюлчета и имоти в Барселона. "Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши. Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички български институции, не познавам Иван Гешев", отговори Герджиков.

Вторият въпрос на Герджиков към Радев беше "защо никога не признава, че греши?". "Това не е вярно. За 5 години отстоях истината, мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят", опонира Радев.

Последващият въпрос към Герджиков бе "как ще обедините мафията с жертвите на мафията?". "Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза", заяви Герджиков.

Претендентите за "Дондуков" 2 завършиха с финални послания. Пръв бе Герджиков: "Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят за в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи".

От своя страна Радев каза: "Вече десетилетие в България парите купуват съвести. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България"