0

О тстраненият директор на „Булгаргаз” Николай Павлов не е получавал призовка за разпит. Това обяви самият той пред Нова телевизия. „Няма причина да бъда подведен под наказателна отговорност. „Булгаргаз” извършва дейността си стриктно спрямо нормативната уредба. Няма грешни решения, които да доведат до увеличаване на цената.  Всеки един договор се обсъжда от експерти и ръководители. Минава се през БЕХ и се стига до Министерството на енергетиката”, обясни той. 

Отстраненият директор на „Булгаргаз” Николай Павлов не е получавал призовка за разпит. Това обяви самият той пред Нова телевизия. „Няма причина да бъда подведен под наказателна отговорност. „Булгаргаз” извършва дейността си стриктно спрямо нормативната уредба. Няма грешни решения, които да доведат до увеличаване на цената.  Всеки един договор се обсъжда от експерти и ръководители. Минава се през БЕХ и се стига до Министерството на енергетиката”, обясни той. 

Повод за коментара му е вчерашното изявление на МВР-министъра Бойко Рашков, че в най-скоро време ще има обвинения срещу лица от Булгаргаз" в следствие на проверката, която се води за скока на цените на газа от януари.

По думите на Павлов  обвиненията, отправени към „Булгаргаз”, са неоснователни. „В цяла Европа цените на газа са високи, у нас са едни от най-ниските. Поскъпването в България се дължи изцяло на външни фактори. Свършили сме си работата - не сме оставили никой без газ, имаме рекордни продажби и огромна печалба", каза още Павлов.

Според него големите търговци всячески се опитват да си прокарат интересите, включително и  през КЕВР. Павлов препоръча да се следи какво ще се случва на газовия пазар у нас в резултат на промените от страна на правителството. Той предположи, че около 1 млрд. лева ще потънат в частните джобове на посредници, които ще бъдат намесени в доставката на газа у нас.

"Следете какво ще се случва с "Булгаргаз". Изтича едното временно споразумение с азерите, нямаме гръцка връзка, вероятно няма да стане до края на годината, изтича и договорът с "Газпром". Нищо чудно да се намърдат и компании, които ще играят ролята на посредници. Това са съмненията. Нямам друго обяснение да се съсипва една фантастична компания. "Булгаргаз" е като крепител на българската индустрия и въобще в газовия сектор. Разликата в цената на "Булгаргаз" и на европейските пазари, т.е. цената, по която търговците могат да докарат газа в България, пресметнато през количествата, е 1 милиард за последната година, включително и януари месец. Този 1 милиард лева най-вероятно ще иде в частни джобове, няма да бъде под формата на ниска цена, индустрията да се възползва и т.н.", каза Павлов пред Нова телевизия.