0

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов поставя въпроси, свързани с подготовката за провеждане на вота на 14 ноември, на среща със симпатизанти в Тетевен, излъчвана във фейсбук.

Това, което казва ЦИК, обясни той, е че използваните машини за гласуване трябва да са 11 932, за тях би трябвало да има 59 660 карти, съответно за тези машини трябват и флашки - 23 864. За всяка машина в изборната секция се предоставят пет броя карти, допълни Борисов и попита какво правят от "Сиела Норма".

"Хванахме ги, че в складовете при същите наши машини има веднъж 228 повече, после още 150. Плюс 905, които са за обучение, но никой не може да гарантира след това къде ще отидат", припомни лидерът на ГЕРБ.

"Задавам въпроси - вярно ли е, че на територията на България са пристигнали 28 кашона или близо 16 хил. флашки, с които се зареждат машините за гласуване.Тези флашки, плюс онези 228 и още 150 машини, ще бъдат ли използвани при изборите на 14 ноември? Вярно ли е, че тези флашки са разтоварени заедно с машините в митнически склад и оформени документално като митническа цесия. Защо цесия - защото не излиза и не можете да я видите", попита Борисов. По думите му, в един митнически склад на аерогарата стоят 28 кашона с флашки.

Друг въпрос е Радев, Рашков, ДАНС знаят ли за тях и тези флашки как са се появили там от същата фирма, същите места и какво се случва, ако тези флашки или една машина се повредят, добави лидерът на ГЕРБ.

Той отбеляза, че по документация изпращач на пратката е фирма от Тайван, но тяхна проверка е установила, че тя е спедитор и митнически агент Тайван, а за покупката на флашаката по документи, с които в ГЕРБ са се запознали, е използвано търговско дружество от Холандия.

Очевидно, коментира Борисов, има префактуриране на тези стоки и не става ясно дали това е реалната стойност на една флашка. По грубо сметки, отбеляза той, излиза 44 лв., а в нашата мрежа такива маркови флашки са между 7 и 10 лв.

"Ние твърдим, че тези флашки - 28 кашона, стоят и вчера, като им казах, че днес ще продължим с темата, са се разбързали и сега искат да ги изнесат обратно".

"Докато се занимават с глупости - с чекмеджета, кой по какъв начин прави секс, и монтажи, през това време по половин милиард заем теглят", коментира Борисов. Според него в резултат на новите заеми, през декември външният ни дълг ще стане 30 процента.