0

Н е знаем и към този момент може ли да осъмнем в състояние на война. Аз съм върл противник на войната, особено да е близо до нас". Това заяви на извънреден брифинг пред медиите Бойко Борисов. От партия ГЕРБ правят изявление във връзка с ескалацията на на конфликта между НАТО и Русия и изпратените допълнителни подкрепления в Източна Европа от страна на Алианса.

Не знаем и към този момент може ли да осъмнем в състояние на война. Аз съм върл противник на войната, особено да е близо до нас". Това заяви на извънреден брифинг пред медиите Бойко Борисов. От партия ГЕРБ правят изявление във връзка с ескалацията на на конфликта между НАТО и Русия и изпратените допълнителни подкрепления в Източна Европа от страна на Алианса.

От чуждите разбираме за всичко това. Логичен е въпросът, когато НАТО е в пълна бойна готовността, в какво състояние е българската армия. Дали, кой и как. Защото до този момент сме чули три изявления на Кирил Петков, на външния министър - остро, на военния - уклончиво", обяви Борисов на изявлението. "Давано ли е, искано ли е разрешение за разполагане на съюзническа техника на българска територия", попита бившият премиер.

"Какво по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост за бойни действия на 300-400 километра от България. На последно място е газът", коментира той. "И в този момент моят астрален близнак - президентът на Румъния свика КСНС. Ние не знаем какво се случва. Можем ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва", негодува Борисов.

"Внасяме 59 подписа на народни представители при необходими 48, за извънредно заседание на парламента. НАТО е в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, да бъдем по-единни от всякога и да отстояваме нашите интереси, да защитаваме нашата сигурност", добави лидерът на ГЕРБ.

Той поиска много по-активна политика на правителството. "В момента ЕК предлага помощ за Украйна 1,2 млрд. евро. Дрънкат се оръжия на границата на нашите съседи. Когато се разхождат бойни кораби в Черно море, те ще се срещнат, защото то не е толкова голямо, и приключваме с туризма", предупреди Борисов.

"Кой ходи на почивка, когато над него летят Ф-35 и вместо лодки, се разхождат бойни фрегати", добави бившият премиер."Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО значи бойна готовности за нас. Какво правим ние? Правим се, че няма проблем, не го забелязваме, не участваме в решението? Тотална международна изолация", сподели председателят на ГЕРБ.

Борисов не уточни кога точно искат да е заседанието. По думите му това зависи от управляващите. "Може и утре, но най-добре още днес", завърши той.