Б ългария призна Република Северна Македония под краткото й име, а именно Северна Македония. За сметка на това от Скопие обявиха, че нямат никакви териториални претенции към нас.

България призна Република Северна Македония под краткото й име, а именно Северна Македония. За сметка на това от Скопие обявиха, че нямат никакви териториални претенции към нас.

Това стана чрез нота до ООН, в която се посочва, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област. В нея се съобщава, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също нещо и че се отнася за територията на РСМ, също и че държавата няма никаква териториални претенции. За това съобщиха на брифинг, проведен след срещата на министър-председателя Кирил Петков с новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски в Скопие.

Освен това по време на срещата премиерите са си стиснали ръцете за възобновяването на самолетната линия София-Скопие. До 30 дни се очакват точните специфики, а до 60 дни ще бъде работеща, каза Кирил Петков. Линията бе затворена след 2-годишно безуспешно функциониране 2007-2009 г. поради липса на пътници.

Така от София до Скопие ще се стига за 20 минути.

Българският премиер обяви, че оттук нататък добросъседството ще се измерва в


реални стъпки и резултати


Създаването на условия за бърз напредък в евроинтеграцията е един от най-важните приоритети на новия премиер на РСМ, каза Ковачевски.

България първа ни призна преди 30 години в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно ние отваряме нов етап в нашите отношения, каза още премиерът на РСМ.

Двамата премиери са очертали и основните приоритети пред двете държави с хоризонт 2022 - 2029 г.

Заедно двамата министър-председатели обявиха, че работните групи, които бяха сред заложените приоритети в препотвърдената позиция на България спрямо евроинтеграцията на РСМ, ще станат факт и ще допринесат за по-доброто взаимодействие между двете страни.

Българският премиер обясни, че те ще се фокусират върху специфичните въпроси, които заедно трябва да решат двете страни. Ковачески обеща политиците да работят за доброто на гражданите на двете страни. Работните групи няма да са създадени само от политици, а и от експерти.

Групите ще са в различни области -


индустрията, иновациите, образованието


подчерта Ковачевски. Ще има и група за общата ни история. За нея Ковачевски каза, че “те работят по методология и факти. Аз се надявам, че заедно ще информират за това, което са договорили, и това ще е мост към бъдещето, а не врата към миналото”. Министър-председателите на двете страни изразиха разбирането си, че работната група ще работи по-добре в нов контекст на диалогичност.

„Всяка седмица оттук нататък една от групите ще се среща с ясни цели, за да покажем, че добросъседството има практически измерения”, допълни българският премиер.

Кирил Петков ясно отговори, че идентичността и езикът в Република Северна Македония са въпроси, решени още с Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. Нито той, нито Ковачевски отговориха ясно ще има ли промени в Историческата комисия. Той припомни, че в него имаме ясна дефиниция за езика.

"България признава


и сме много горди, че признахме

първи Северна Македония


имаме пълно уважение за самоопределението и за всички езици, записани във вашата конституция”, каза Петков.

Фокусът върху съвместната работа и точният календар са основният акцент на срещата и оттук нататък така ще се измерват отношенията, обясни българският премиер.

„Северна Македония и България са две близки държави, а македонците и българите са два близки и приятелски народа. Съгласихме се да започнем интензивни разговори, за да намерим бързо общо бъдеще“, каза от своя страна Димитър Ковачевски.

Той подчерта, че и той, и Петков имат обща цел – да създадат условия за по-добро бъдеще на България и Северна Македония. Ковачевски коментира още, че е радостен от посещението на Петков. „Преговорите бяха приятелски и от двете страни“, каза той.

Македонският министър-председател благодари на премиера Кирил Петков и българската делегация за това, че са първите официални гости след избирането на новото правителство на РСМ.

Визитата е определяна като опит за

възстановяване на диалога


между двете страни, след като България две години отказва да подкрепи преговорната рамка на Скопие поради системно неизпълнение на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г.

Следващата среща между представители на двете държави ще се състои на 25 януари, стана ясно още в брифинга пред медиите.

Иначе първата визита на Кирил Петков се случи буквално в първия ден на новия кабинет на Република Северна Македония. Той пристигна в Скопие заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска, министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Любопитното е, че и двамата министър-председатели са възпитаници на Харвард.

През ноември 2020 г. София блокира и наложи вето на рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите, с аргумент, че страната не изпълнява Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония от 2017 г.


Позицията беше препотвърдена


само преди седмица на Консултативния съвет за националната сигурност, който се проведе при държавния глава заедно с представителите на кабинета и представители на всички партии в Народното събрание.

На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Българската делегация бе посрещната от Димитър Ковачевски пред сградата на правителството в Скопие с държавни и военни почести. Македонският премиер бе придружен от Горан Мисовски - подпредседател на парламента, Боян Маричич - вицепремиер по европейските въпроси, Буяр Османи - министър на външните работи, и Благой Бочварски - министър на транспорта.

В рамките на визитата Петков се срещна още с президента Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери.


САЩ не обмислят санкции


Администрацията на президента Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство заради Република Северна Македония, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, разпространено от Посолството на САЩ в София.

В съобщението се казва, че в отговор на журналистически запитвания Посолството на САЩ би искало да разпространи следното изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс: "Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема."

Изявлението е в отговор на интервю пред македонската редакция на "Гласът на Америка", в което конгресменът от републиканската партия Клаудия Тени заявява, че налагането на санкции от САЩ на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си.