0

Н а българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" се изпълнява научният проект "Промени в кожната микрофлора под въздействието на антарктическия климат" на доц. Развигор Дърленски. Това съобщи проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт, който е и ръководител на българските експедиции на Ледения континент.

На българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" се изпълнява научният проект "Промени в кожната микрофлора под въздействието на антарктическия климат" на доц. Развигор Дърленски. Това съобщи проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт, който е и ръководител на българските експедиции на Ледения континент.

Тези изследвания са продължение на проучванията на проф. Николай Цанков и на нашия екип, съвместно с д-р Иван Богданов, върху адаптацията на кожата към климатичните условия на Антарктида. Новаторското в настоящия проект е провеждането на измерванията навън, под откритото антарктическо небе. Предстои да се изследват нови доброволци, както и да се направи анализ на данните за адаптацията на кожата, обясни проф. Христо Пимпирев, цитиран от БТА. Той припомни, че подобни изследвания са правени през 90-те години в Скандинавия, но данни за белия континент засега липсват.
"Надяваме се проучванията ни да обогатят знанията в областта на медицината и физиологията на кожата при екстремни климатични условия. На 1 февруари т.г. за първи път бяха проведени измервания на физиологията на кожата във външна среда в Антарктика", съобщи проф. Пимпирев.