0

П редседателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е поискал от прокуратурата да извърши проверка на неговите действия след твърденията на премиера Кирил Петков за „навеждане на извод за извършено престъпление“ и съществременно обжалва пред ДИКСИ отнемането на достъпа му до класифицирана информация, съобщиха за „Монитор“ от Антикорупционната комисия.

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е поискал от прокуратурата да извърши проверка на неговите действия след твърденията на премиера Кирил Петков за „навеждане на извод за извършено престъпление“ и съществременно обжалва пред ДИКСИ отнемането на достъпа му до класифицирана информация, съобщиха за „Монитор“ от Антикорупционната комисия.

На 16 януари министър-председателят Кирил Петков в интервю пред Би Ти Ви заяви: „Мен ме изненада, че в петък сутринта ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде не мога да кажа и не искам да спекулирам“. Той поздрави службите за това, че когато си видели нередност, независимо от човека, са действали по правилата. Напомни, че Цацаров може да обжалва решението.

На 14 януари на шефа на Антикорупционната комисия бе връчен акт, с който му се отнема достъпът до класифицирана информация заради ненадеждност. Ден по-рано той съобщи, че ще подаде оставка, считано от 1 март, но преди това ще представи годишния доклад за дейността на комисията, от който ще се види реално свършеното. 

Цацаров е обжалвал пред ДИКСИ отнемането на достъпа му до класифицирана информация и там има производство, обясниха пред "Монитор от КПКОНПИ. Решението на ДИКСИ може да бъде обжалвано пред ВАС.